Hlavní obsah

Policisté dopadli muže, který na Buchlově sebral roh nosorožce a mapy

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uherské Hradiště

Přes půl metru dlouhý roh nosorožce se snažil z hradu Buchlova na Uherskohradišťsku odnést třicetiletý muž z Ústeckého kraje. Vzácný roh, který si kastelán Rostislav Jošek cení na 1,6 miliónu korun, si schoval zloděj pod šusťákovou bundu, stejně tak jedenáct listů z historického atlasu světa, jejichž hodnota je několik set tisíc korun.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Roh nosorožce a vzácné mapy se nyní mohou vrátit do sbírek hradu Buchlova.

Článek

Na podezřelého muže včas kastelána upozornila jedna z průvodkyň. Správce památky následně informoval policii. „Podezřelý muž se následně přidal k další skupině turistů a snažil se nepozorovaně z hradu zmizet. Kriminalisté mu ovšem nedali šanci a krátce po skončení prohlídky jej zadrželi,“ uvedl šéf uherskohradišťské policie Bronislav Šabršula.

Zloděj byl nápadný od začátku, ve vedrech měl jako jediný bundu. Ostatní návštěvníci procházeli hradem s krátkými rukávy.

Všechny ukradené exponáty budou nyní vráceny do hradních sbírek. „Při této události se znamenitě osvědčilo komunikační schéma, které jsme si spolu s kastelánem Buchlova nastavili právě pro podobné případy. Historickým památkám v našem teritoriu obecně věnují mimořádnou pozornost jak pořádkoví policisté při hlídkové službě, tak i neuniformovaní kriminalisté,“ dodal Šabršula.

Zadržený muž putoval do policejní cely a kriminalisté jej již začali vyslýchat. Zloděj se ke svému jednání dosud nechtěl vyjádřit. Policisté jej viní ze spáchání trestného činu krádeže a poškození cizí věci, za což mu ze zákona hrozí až osm let vězení. Soud rozhodl o tom, že obviněný muž bude stíhán vazebně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám