Hlavní obsah

Pod traktoristou na poli na Břeclavsku vybuchla mina

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Byl to rutinní pracovní den ve Vinařství Marcinčák v Novosedlech na Břeclavsku. Až do okamžiku, než mulčovací stroj za traktorem nabral na rekultivovaném pozemku minu, která explodovala.

Foto: Policie ČR

Pneumatika poškozená výbuchem miny

Článek

“Byl to silný výbuch, který bylo slyšet daleko. Nedaleko vinařství stál na stranu nakloněný traktor, ze kterého vystoupil náš šokovaný traktorista,” popsal událost Petr Marcinčák z vinařské firmy, které stroj patří. On také přivolal policii. Řidič osudný okamžik popsal jako mohutnou ránu, po které traktor nadskočil.

Foto: Policie ČR

Část výbušniny, která vybuchla na Břeclavsku.

Tlaková vlna rozbila okno, střepiny prorazily pneumatiku a mulčovací stroj, v jehož útrobách výbuch nastal, je notně poškozený. “Ta škoda je asi sto tisíc korun, ale o to tady nejde. Rozhodující je, že řidič přežil. Pyrotechnici mi řekli, že střepiny z protipěchotní miny ruské výroby, která výbuch zavinila, mají smrtící účinky pro všechny v okolí pěti set metrů,” dodal Marcinčák.

Na místo výbuchu dorazili policejní pyrotechnici. “Podle nalezených zbytků munice se pravděpodobně jednalo o dělostřeleckou minu z druhé světové války,” uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Foto: Policie ČR

Přístroj na vyhledávání výbušnin na místě výbuchu.

“Za poslední léta nepamatuji, že by se něco podobného stalo. Máme v záznamech případy, kdy musela být válečná munice odpálena na místě nálezu. Byly i případy exploze při neodborné manipulaci s objevenou municí, ty často končí zraněním nebo i smrtí, ale výbuch pod traktorem, to opravdu nepamatuji,” dodala mluvčí.

František Macka, pyrotechnik v penzi, který se řadu let věnoval průzkumu nebezpečného území muniční továrny Muna v Bořím lese u Břeclavim, pamatuje jiné situace. Při nich lesní dělníci při stahování kmenů za traktorem přejeli místa, kde byly pod povrchem zápalné fosforové náboje. Vzniklé teplo je pak iniciovalo a začal hořet les.

“Válečná munice je nebezpečná vždy, aktivuje se letem, a proto může snadno vybuchnout. Kdo si myslí, že rezavý náboj je neškodný, škaredě se mýlí,” připomíná starou pravdu, že opatrnosti není nikdy dost a munice patří jen do rukou odborníků Macka.

“Stejně je to zvláštní. Tu parcelu jsme vloni orali. Letos jsme tam nasázeli zelené hnojivo a nic. Teď se tam jelo traktorem potřetí a vybuchlo to. Ale hlavně, že bez následků na zdraví. To je nejdůležitější,” dodal Marcinčák.

Reklama

Výběr článků

Načítám