Hlavní obsah

Srazil muže autem a vykradl mu byt, soud mu potvrdil 10,5 roku vězení

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 10,5 roku do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Stanislava Turčániho (26) za loňskou loupež v Brně. Potvrdil tak verdikt brněnského krajského soudu z letošního 25. dubna, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Článek

Vše se událo loni 5. dubna, kdy Turčáni společně s dnes již odsouzeným mladistvým vylákali odpoledne na společný výlet automobilem Škoda Felicia staršího muže do lesního prostoru na Kroměřížsku.

Tam se nejprve mladistvý pokoušel tímto vozidlem do nešťastníka stojícího na lesní cestě neúspěšně najet. Následně, již v jiné části lesa, se o totéž „úspěšně“ pokusil Turčáni, když přední částí vozidla do muže narazil a ten spadl na zem. Pak ho oba obžalovaní prohledali, z kapsy mu odcizili klíče od bytu a zanechali jej na místě samotného vážně zraněného. Způsobili mu především zlomeniny dolních končetin.

Poškozenému odcizili klíče a vykradli byt

Poté se vrátili do Brna, za pomoci odcizených klíčů vnikli ještě téhož dne do bytu poškozeného a odcizili tam finanční prostředky na hotovosti v různých měnách, jakož i další drobnosti v celkové hodnotě zhruba 317 tisíc korun a večer v autobazaru v Brně zakoupili tři osobní automobily Škoda Octavia, Daewoo Matiz a Škoda Felicia.

Turčáni se u VS domáhal vrácení věci Krajským soudem s tím, že z jeho strany nešlo o loupež. Tvrdil také, že se jednalo o nehodu, která se stala při vyprošťování zapadlého vozidla ze špatného terénu. Muž se prý zranil tak, že vstoupil před automobil, ten se samovolně dal do pohybu a srazil ho. Jeho jednání mohlo být podle něj posouzeno nanejvýš jako přečin ublížení na zdraví z nedbalosti, případně neposkytnutí pomoci.

VS však tyto argumenty neakceptoval. „Trest je zákonný a zcela přiměřený. Důkazy obžalovaného jednoznačně usvědčují. Navíc trestnou činnost páchal opakovaně, když v lednu 2011 ukončil výkon trestu pro jinou loupež. A podle znalců je ztížená i jeho resocializace,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám