Hlavní obsah

Náměstek plzeňského primátora stojí před soudem, měl napadnout aktivistu kvůli blogu

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Lže a krade náměstek plzeňského primátora Petr Rund (ODS) anebo proti němu rozjeli občanští aktivisté kampaň, která vyvrcholila vymyšleným obviněním? Tuto kauzu začal ve středu 25. července rozplétat městský soud v Plzni.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Náměstek plzeňského primátora Petr Rund na jednání zastupitelstva, středečního soudního líčení se nezúčastnil.

Článek

Podle státního zástupce Rund spáchal přečin krádeže - jednomu z aktivistů údajně sebral fotoaparát v hodnotě asi šesti tisíc korun. Rund jakoukoliv vinnu odmítá. Soudního jednání se nezúčastnil. „Až do ukončení celého případu se k němu nebudu přes média vyjadřovat,“ řekl Právu ve středu Rund.

Aféra odstartovala loni 20. prosince, kdy před radnicí postávali plzeňští mladíci Jakub Jahl a Václav Rais a kolemjdoucím rozdávali letáky, v nichž upozorňovali na blog, v němž Rais nelichotivým způsobem popisoval týdenní stáž v Rundově kanceláři. Procházející náměstek měl Raise čapnout za ruku a odvést do své kanceláře.

On nám řekl, že ho vrátí na konci školního roku. A pak, že si pro něj máme přijít příští den.
Václav Rais

„Tam mně chytil pod krkem, že jsem se nedotýkal země, druhou rukou zatnul v pěst a naznačoval, že mě udeří. Chtěl, abych ten blog smazal,“ vypověděl před soudem Rais. Podle Runda je to nesmysl a násilnou verzi nepotvrdila ani jeho asistentka Petra Purkarová, která seděla vedle kanceláře: „Nic neobvyklého jsem neslyšela ani nezaregistrovala.“

Scéna před radnicí

Po údajném výstupu na radnici oba vyšli ven z budovy, kde už byl s fotoaparátem v pohotovosti Raisův kamarád Jakub. „Připravil jsem si ho, abych náměstka Runda natáčel. On vyšel ven a vytrhl mi ho,“ uvedl Jahl.

Mladíci podle svých slov na Runda, který už nastupoval do auta, křičeli, co si to dovoluje. „On nám řekl, že ho vrátí na konci školního roku. A pak, že si pro něj máme přijít příští den,“ popsal dění před radnicí Rais. Poté oba aktivisté na náměstka podali trestní oznámení.

Pro foťák se k Rundovi o dva dny později vypravila jeho majitelka, Jakubova matka Markéta Horová: „On mi ho odmítl vrátit, se slzami v očích mi říkal, že neví, kde je. Nabídl mi, že spolu půjdeme jakýkoliv fotoaparát koupit, což jsem odmítla. Ale ani jednou tam nezaznělo, že by ten foťák nevzal.“ Rund to odmítl komentovat.

To, kdo má pravdu, bude jasné nejdříve 24. září, kdy se koná další líčení. U soudu by měli vypovídat i někteří policisté, například aby vysvětlili, proč o celé věci existuje jen jeden neprůkazný kamerový záznam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám