Hlavní obsah

Starosta měl prodat pozemky v hodnotě až 200 miliónů za pouhých sedm

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov
Aktualizováno

Protikorupční policie obvinila starostu Lipna nad Vltavou Zdeňka Zídka (nez) ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Měl nevýhodně prodávat obecní pozemky, i když věděl, že dojde ke změně územního plánu a pozemky získají na ceně. Škoda může dosahovat až 227 miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Starosta a zároveň zastupitel Zídek měl v roce 2007 podepsat nevýhodnou kupní smlouvu ohledně prodeje obecních pozemků, i když podle policie věděl, že dojde ke změně územního plánu, po které se ceny pozemků mnohonásobně zvýší.

„Pozemky o rozloze cca 245 tis. m2 byly následně prodány akciové společnosti za necelých sedm miliónů korun. Ke změně územního plánu obce došlo necelé tři měsíce od uzavření kupní smlouvy,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Pozemky měl bezprostředně poté od právnické osoby odkoupit její akcionář a další fyzické osoby, které jsou s touto společností propojeny prostřednictvím jiných firem. Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality služby kriminální policie a vyšetřování se případem začali zabývat po podaném trestním oznámení.

Maximální cena pozemků mohla být až 234 miliónů 

„Kriminalisté nechali zpracovat znalecký posudek, který určil, že minimální tržní cena již prodaných pozemků činila cca 127 miliónů korun a maximální tržní cena činila cca 234 miliónů korun,“ informoval Ibehej.

Obviněný starosta je trestně stíhán pro trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku a trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele. V případě pravomocného rozsudku mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let. Stíhání je vedeno na svobodě.

Šetří to již potřetí, nechápe starosta

Starosta Zídek, který je také ředitelem závodu Horní Vltava státního podniku Povodí Vltavy obvinění nechápe a Právu řekl, že na tomto prodeji obec získala.

„Tady na tom prodeji obec jednoznačně profitovala. Díky tomu se vůbec podařilo postavit dnes velmi frekventovanou cyklostezku mezi Lipnem a Frymburkem. Tato věc je policií šetřená už potřetí. Dvakrát byla odložena. Přitom ji hlásil anonymní oznamovatel,“ poznamenal Zídek.

Reklama

Výběr článků

Načítám