Hlavní obsah

Soud zprostil matku a syna obžaloby z vraždy manželů. Jejich těla se nenašla

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Zprošťující verdikt nad Pavlem Nárožným (36) a jeho matkou Hanou (66), kteří čelili obžalobě z vraždy manželského páru z Přerova, vynesl v pátek senát olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Těla obětí se ani po téměř třech letech nenalezla. Podle soudu se neprokázalo, že by právě obžalovaní vraždili. Státní zástupkyně naopak žádala mnohaleté tresty s tím, že vina byla prokázána i bez přímých důkazů.

Foto: Petr Marek, Právo

Hana Nárožná a její syn Pavel přicházejí k olomouckému krajskému soudu.

Článek

„Důkazy spolehlivě ukazují, že vražda spáchána byla a že oba obžalovaní s tou věcí mají něco společného. Není nic, co by jen naznačovalo, že by za smrt manželů nesli odpovědnost jiní lidé. Řetězec nepřímých důkazů ale musí vést k jednoznačnému závěru a ten učinit nemůžeme. Já osobně si myslím, že vraždil Pavel Nárožný a matka mu pomáhala. Jeden člen senátu míní, že vraždili oba, další zase, že vraždila Hana Nárožná a syn jí pomáhal. Alternativně však skutek hodnotit nemůžeme a proto zprošťující verdikt,“ vysvětlil předseda senátu Vladimír Hendrych, který zároveň vydal i usnesení o propuštění obou z vazby.

Manželé zmizeli 7. listopadu 2009. V jejich rodinném domě po nich zbylo pouze několik tratolišť krve a rozsáhlé stopy zápasu. Podle obžaloby bývalá manželka oběti Hana Nárožná se synem Pavlem pár zavraždili, jejich těla naložili do osobního auta a „někam“ odvezli.

Těla se nenašla

Motiv vraždy zřejmě vycházel ze složitých rodinných sporů. Vyvrcholily tím, že otec syna ze svého rodinného domu nechal soudně vystěhovat. Těla manželů se policii nepodařilo najít i přesto, že pří pátrání použili také vrtulník s termovizí.

Obžalovaní však od počátku vinu popírali a vytrvale zpochybňovali všechny důkazy.

Zatímco státní zástupkyně se proti rozsudku odvolala, Pavel Nárožný si ponechal zákonnou lhůtu. Hana Nárožná si ho vyslechnout nepřišla.

Přítomní naopak byli pozůstalí obětí. Ti zprošťující verdikt evidentně nečekali a byli jím hodně zaskočeni. „Jsme přesvědčeni, že to udělali. Nikdo jiný je zavraždit nemohl. Nejsou sice těla, tedy to hlavní, ale důkazů je tolik. Jsme z rozhodnutí soudu šokováni. Nesmíříme se s tím a budeme pokračovat dál. Není přece možné, aby za dvě vraždy nebyli odsouzeni,“ řekla Právu sestra zavražděného Jaroslava Svozilová. „Co k tomu říct,“ kroutila hlavou a jen stěží ze sebe při odchodu ze soudní síně vysoukala její dcera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám