Hlavní obsah

Chtěl zavraždit vlastní matku, soud ho poslal na deset let za mříže

– Hradec Králové
Právo, René Chvalina

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve středu Petra Horáka na deset let do vězení s ostrahou za pokus zavraždit vlastní sedmdesátiletou matku. Soud obžalovanému uložil navíc ochranné ústavní protialkoholní léčení. Obžalovaný i státní zástupce se vzdali práva na odvolání. Horákovi hrozilo až osmnáct let za mřížemi.

Foto: René Chvalina, Právo

Horák odcházel od hradeckého soudu s desetiletým trestem vězení.

Článek

Osmačtyřicetiletý nezaměstnaný Horák, který bydlel se svojí matkou v pronajatém rodinném domě na Svitavsku, se koncem února letošního roku s matkou pohádal. Důvodem sporu bylo podle slov obžalovaného to, že ho matka chtěla opustit a odstěhovat se do domova důchodců. Matka mu měla vyčítat, že příliš pije alkohol a nepřispívá na chod domácnosti.

Když přišel Horák domů, měl už v sobě čtyři piva a panáka rumu a začal se s matkou hádat. "Měl jsem vztek, že mi prodala psa, chtěla se odstěhovat a vše nechat na mě samotném," uvedl v přípravném řízení Horák. U soudu však odmítl vypovídat.

"Začali jsme se hádat a strčil jsem ji na postel. Chtěl jsem ji zabít, chtěl jsem ji uškrtit. Škrtil jsem ji, dokud se nepřestala hýbat. Myslel jsem, že je už mrtvá. Pak se však probrala, začal jsem ji tedy znovu škrtit," popisoval událost obviněný.

"Když se po dalším škrcení znovu probrala, tak jsem už nevěděl, co mám dělat. Vzal jsem tedy nůž a podřízl jsem jí krk," tvrdil Horák s tím, že po spáchání hrůzného činu chtěl spáchat sebevraždu.

Jsem rád, že se uzdravila.
Odsouzený Horák

"Rdoušením a pořezáním na krku mohl být život poškozené přímo ohrožen udušením, vznikem vzduchové embolie, zevním vykrvácením nebo podrážděním nervových struktur krku s reflektorickou zástavou krevního oběhu, přičemž ke smrti poškozené nedošlo jen šťastnou souhrou okolností," stojí ve spisu obžaloby.

Horák u soudu nakonec uvedl, že svého činu lituje. Svědomí mu prý nakonec nedalo a poslal matce omluvný dopis. "Jsem rád, že se uzdravila. Napsala mi, že se na mě nezlobí, ale rána na srdci ji bude strašit do konce života," dodal nakonec před soudem Horák. Jeho matka využila právo nevypovídat a k soudu se nedostavila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám