Hlavní obsah

Kokainem jsem se léčil, hájil se u soudu otec tenisové reprezentantky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco se jeho dcera v Paříži připravuje na tenisový turnaj French Open, on svoji bitvu zahájil už v pátek u plzeňského okresního soudu. Sedmapadesátiletý Jindřich Strýc, otec české tenisové reprezentantky Barbory Záhlavové-Strýcové, měl podle státního zástupce Jiřího Růžičky obchodovat s drogami. Hrozí mu za to až deset let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Otec tenisové reprezentantky u souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Z obžaloby vyplývá, že od roku 2002 prodával marihuanu, kokain a pervitin. Když ho v lednu zatkli detektivové z Národní protidrogové centrály, našli při domovních prohlídkách větší množství drog i zařízení na jejich výrobu. Strýc před soudem prohlásil, že drogy měl pro vlastní potřebu.

„Marihuanu jsem kouřil, aby se mi dobře spalo. Kokain mě zase pomáhal od bolesti páteře, když nezabíraly léky. Co se týče pervitinu, ten jsem si koupil, abych vyzkoušel, jak funguje. Byla to ale tak otřesná zkušenost, proto jsem s tím dál nepokračoval a proto mi taky něco zbylo doma,“ vysvětloval bývalý voják, který je v současné době v invalidním důchodu po pracovním úrazu.

S manželkou jsme prodali několik pozemků a navíc mám neomezený přístup k bankovnímu kontu dcery.
obviněný Jindřich Strýc

Kokain podle svých slov začal brát asi před čtyřmi lety. „Bylo to tak jednou nebo dvakrát do týdne, podle potřeby. Koupil jsem si větší množství do zásoby a šňupal ho také společně s kamarády, když jsme chodili do hospody. Většinou jsem jim kokain poskytoval já a zadarmo. Lépe jsme se potom bavili, byli jsme uvolněnější,“ pokračoval ve své výpovědi malý, zavalitý muž s vyholenou hlavou a výraznými brýlemi na obličeji.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jindřicha Strýce přivádí eskorta k soudu

Udal i další milovníky kokainu

Uvedl, že drogy užíval společně například s majitelem vyhlášeného plzeňského klubu Zachs Pub Karlem Zachem anebo třeba s taxikářem Markem Lebou, a to dokonce během jízdy. Na rozdíl od obžaloby připustil pouze jeden případ, kdy si nechal za kokain zaplatit.

„To bylo od majitele kavárny, u kterého se postupem času zvětšovala chuť a tak nějak automaticky už při každé naší schůzce bral za samozřejmé, že kokain dostane gratis. Tak jsem mu potom řekl, aby mi dal peníze,“ prohlásil Strýc. Na otázku soudu, proč rozdával kokain zadarmo, uvedl, že o tom nepřemýšlel. „Říkat kámošům o peníze mi připadalo divný,“ odpověděl na to Strýc.

O finance prý nouzi neměl. „S manželkou jsme prodali několik pozemků a navíc mám neomezený přístup k bankovnímu kontu dcery,“ vysvětlil Strýc.

Konopí dostal od Vietnamce z večerky

Dále také popisoval své zkušenosti s pěstováním marihuany. „Založil jsem si pěstírnu na chalupě. Ale nešlo mi to. Rostliny žloutly, tak jsem ji zrušil,“ řekl. K původu téměř půl kilogramu konopí, které u něho doma našli policisté, uvedl, že jej dostal od vietnamského prodavače z večerky, se kterým se léta znal.

Strýc požádal o propuštění z vazby. Kromě slibu, že nebude pokračovat v trestné činnosti ani nijak mařit soudní jednání, nabídl kauci. Zaplatit by ji měla podle jeho tvrzení právě dcera Barbora. „Myslím, že za týden je z Paříže zpátky a bude soudu k dispozici,“ uzavřel Strýc.

Líčení bude pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám