Hlavní obsah

Muž odešel od soudu za miliónové podvody s podmínkou

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královehradecký krajský soud v pátek potrestal bývalého ředitele sdružení Klub hurá kamarád z Pardubic Davida Matýska, za dotační podvod dvouletým podmíněným trestem na zkušební dobu pěti let. Navíc mu uložil zákaz činnosti ve vedení občanských sdružení na osm let.

Foto: René Chvalina, Právo

Matýska potrestal soud v pátek dvouletou podmínkou

Článek

Podle obžaloby vznikla škoda téměř za sedm miliónů korun. Rozsudek není zatím pravomocný, obžalovaný si ponechal lhůtu na odvolání. Matýskovi hrozilo až deset let vězení.

Podle spisu měl Matýsek připravit 19 institucí 1194 dílčími útoky o téměř sedm miliónů korun. U soudu se ukázalo, že oběh účetních dokladů v organizaci, která v jednu chvíli čerpala třeba 60 dotačních programů, neměl obžalovaný pod kontrolou. Matýsek od počátku roku 2001 do poloviny února 2007, kdy byl na majetek Klubu prohlášen konkurz, uplatnil v rámci různých dotací vícekrát tytéž daňové doklady.

Chod sdružení měl mít pod kontrolou

„Považujeme za prokázané, že některé doklady byly zaúčtovány duplicitně, obžalovaný měl chod sdružení na starosti a měl to mít pod kontrolou,“ uvedl v pátek předseda senátu Miloslav Ježek.

Královehradecký soud akceptoval návrh výše trestu státní zástupkyně. Opačného názoru byl však Matýskův obhájce. „Obhajoba se domnívá, že trestná činnost obžalovaného nebyla spolehlivě prokázána,“ zdůraznil v pátek Matýskův obhájce. Ten navíc uvedl, že nelze jednoznačně potvrdit, že obžalovaný finanční prostředky využil pro vlastní potřebu. V závěrečné řeči navrhl zproštění obžaloby.

Problém v systému

Matýsek svou vinu u soudu popřel, nicméně připustil manažerské selhání. „Účetnictví vůbec nerozumím a nikdy jsem do něj nezasahoval. S odstupem času však vidím, že jsem mohl být důslednější. Vždy mě však šlo především o kvalitní služby našich klientů, vše bylo investováno do dětí,“ uvedl v pátek Matýsek, který měl v tu chvíli slzy na krajíčku.

Matýsek novinářům po vynesení rozsudku řekl, že je hlavně rád, že celá věc dospěla k rozhodnutí. „Jsem strašně rád, že se zdůraznilo, že tam žádné peníze nebyly ztraceny, že ten problém byl prostě v systému a ne v tom, že se tam někdo chtěl obohatit,“ dodal Matýsek.

Reklama

Výběr článků

Načítám