Hlavní obsah

Za přehmaty jde plzeňský soudce před kárný senát

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Soudce Ladislav Mrzena z Okresního soudu Plzeň-sever půjde za profesní přehmaty před kárný senát. „Ve dvou případech postupoval v rozporu s trestním řádem,“ řekl v pondělí Právu předseda plzeňského krajského soudu Zdeněk Jaroš, který podal na Mrzenu minulý týden kárnou žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poprvé Mrzena selhal, když nedal příkaz k propuštění obviněného z vazby. Jednalo se o Vladimíra Kleina stíhaného za týrání družky. Mrzena při vazebním zasedání přijal jako náhradu vazby Kleinův slib, že se bude dostavovat k jednání a bude vést řádný život. A protože si žalobkyně proti tomu nepodala stížnost hned na místě, měl Klein odejít volný.

Jenže soudce ho nechal odvést zpět do věznice a přišlo se na to až za tři týdny.

Ve druhém případě Mrzena porušil zákon tím, že v písemném vyhotovení rozsudku provedl změnu oproti tomu, jak jej vyhlásil v jednací síni.

Že by přišel o talár, se ale Mrzena bát nemusí. „Trest za ta pochybení jsem navrhl nejvyšší možnou srážku z platu,“ uvedl Jaroš. Jako trestní soudce ale Mrzena skončil.

„Dohodla jsem se s ním se na tom, že od 1. července přejde na opatrovnické oddělení. Bude mít na starosti rozhodování ve věcech péče o nezletilé. Do té doby by měl ještě dosoudit věci, které má nařízené,“ uvedla šéfka Okresního soudu Plzeň-sever Iveta Zítková.

Náhle se mu zhoršilo zdraví

Jestli ale skutečně Mrzena rozdělané případy skončí je ve hvězdách. Poté, co se dozvěděl o kárném řízení, nastaly u něho zdravotní komplikace.

„Je nyní v pracovní neschopnosti. Jednání nařízená na květen jsou všechna odvolaná. Červnové termíny zatím platí s tím, že nám bude dávat průběžně vědět, jak se jeho zdravotní stav vyvíjí,“ dodala Zítková. Mrzenovu agendu přebere nově jmenovaný soudce, který nastoupil na jeho místo.

Kromě profesního pochybení musel Mrzena své nadřízené vysvětlovat také podivné chování při vyšetřování dopravní nehody, kterou měl se svým soukromým vozidlem letos v únoru v Kožlanech na severním Plzeňsku. V postranní uličce mezi domy naboural zaparkované auto a s policisty odmítl případ vyřídit na místě s tím, že se na rozdíl od jejich názoru necítí být viníkem. Pak je měl instruovat, kam a komu mají případ přidělit.

Protože se policistům Mrzenův postup nezdál standardní, sepsali o tom úřední záznam. „Když jsme si ho přečetla, chtěla jsem po kolegovi vysvětlení. On mi tvrdil, že nic takového policistům neříkal,“ prohlásila Zítková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám