Hlavní obsah

Soud opět vynesl v kauze vraždy zlínského podnikatele zprošťující rozsudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Krajský soud v Brně v pondělí již pošesté zprostil viny obžalované v kauze vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého. Lehký zemřel před 17 lety, poté co pod jeho vozem v Kvasicích na Kroměřížsku explodovala výbušnina.

Článek

Z činu státní zastupitelství obžalovalo Milana Šišmu, Jana Marcinka a Jiřího Večeře. Za vraždu jim hrozily výjimečné tresty. K odsouzení ale nepostačovaly důkazy. Obžaloba se proti zprošťujícímu verdiktu odvolala. Případ tak opět zamíří k Vrchnímu soudu v Olomouci. Informovala o tom mluvčí krajského soudu Miroslava Sedláčková.

Soud se kauzou zabývá již od roku 2004; vynášel zprošťující rozsudky, které vrchní soud v odvolání rušil. Pak se změnil v Brně trestní senát, jenž se případem zabýval. Loni v prosinci krajský soud zprostil Marcinka a Šišmu viny, Večeře však poslal na 21 let za mříže. Následovalo další odvolání.

Bílý kůň, který se nechtěl dělit

Kauza skončila až u Ústavního soudu. Podle jeho nálezu není prosincový rozsudek platný, protože jej vynesl senát, který k tomu nebyl příslušný. Následně dostal kauzu zpět trestní senát krajského soudu, jenž se tímto případem zabýval již před lety. Ani dnešní verdikt však není konečný.

Obchodník Lehký podle obžaloby spolupracoval se Šišmou na podvodech týkajících se dovážených lehkých topných olejů, a to prý v roli "bílého koně". Podle některých informací tak nezákonně vydělal 40 miliónů korun, o které se měl podělit se Šišmou. Protože se tak ale nestalo, rozhodl se prý Šišma, že jej nechá odstranit. Prostředníkem byl údajně Večeř, jenž prý vraždu za půl miliónu korun objednal u Marcinka.

Šišma a Večeř byli v roce 2001 odsouzeni k mnohaletým trestům za zprostředkování vraždy. Večeř se v roce 1999 ke svému podílu na vraždě Lehkého přiznal, pak ale vše popřel. Problémem je nedostatek důkazů.

Machinace a finanční podvody s topnými oleji byly v 90. letech poměrně časté. Státu tak vznikly velké škody na nezaplacených daních v miliardách korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám