Hlavní obsah

Kauza plzeňského politika se protahuje, soud to svádí na advokáta

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severočeská justice opět ukázala, jak „kvalitně“ pracuje. Už dva měsíce leží na Okresním soudu v Děčíně trestní spis s návrhem na potrestání náměstka plzeňského primátora Petra Runda (ODS) za loňskou krádež.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přestože se jedná o zkrácené trestní řízení, ve kterém zpravidla bývá pachatel potrestán do měsíce od spáchání protiprávního jednání, v tomto případě je rozlousknutí kauzy v nedohlednu.

Jediné rozhodnutí, které příslušný soudce Jiří Uřídil během celé té doby vydal, je, že soud v Děčíně není místně příslušný ve věci jednat, a proto spis postupuje na vrchní soud do Prahy, aby kauzu delegoval jinam. Uřídil napsal rozhodnutí už 12. března, ale spis stále ještě neopustil děčínský soud. A překvapivý je důvod, proč spis v Praze ještě není.

„Rozhodnutí se nám nedaří doručit obhájci podezřelého. Dvakrát jsme se o to snažili a nepovedlo se. Teď se ho pokoušíme doručit znovu. Do té doby nechceme spis postupovat vrchnímu soudu,“ prohlásil mluvčí děčínského soudu Miloš Řízek.

Advokát rozhodnutí dostal

Tahle výmluva ale doslova rozlítila Rundova advokáta Libora Michalce. „Rozhodnutí soudu nám přišlo datovou schránkou už 16. března, tak nevím, proč se vymlouvají na to, že nám jej nemohou doručit. S takovým nepořádkem jsem se ještě nesetkal. Je přece v našem zájmu, aby se ta věc dostala co nejdříve před soud,“ sdělil Právu Michalec.

Jako důkaz svého tvrzení předložil předmětné rozhodnutí děčínského soudu s vyznačeným doručením do datové schránky. „Navíc proti tomuto rozhodnutí není stížnost přípustná, což znamená, že klidně spis mohli poslat na vrchní soud, aniž bych o tom musel být informován,“ dodal Michalec.

Krádeže se měl Rund dopustit loňského 20. prosince před budovou radnice, kde v té době aktivisté rozdávali letáky a sbírali podpisy za uspořádání referenda o sporném projektu obchodního centra. Rund údajně sebral fotoaparát jednomu z účastníků petiční akce.

„Kamarádovi vytrhl foťák z ruky a začal nastupovat do auta s tím, že nám jej vrátí až na konci školního roku. Začali jsme na něj křičet, jestli je normální a co si to dovoluje. Poté prohlásil, ať se pro něj stavíme zítra v kanceláři, a odjel,“ popsal událost svědek incidentu Václav Rais.

Rund: Svědomí mám čisté

Případ se od začátku vyšetřuje mimo Plzeň, aby se předešlo možným námitkám podjatosti. Spis zpracovávali kriminalisté v Tachově pod dozorem děčínského státního zastupitelství.

„Jsme přesvědčeni, že se skutek stal. Proto jsme také ve zkráceném trestním řízení soudu podali koncem února návrh, aby podezřelého potrestal za přečin krádeže,“ řekl už dříve Právu šéf Okresního státního zastupitelství v Děčíně Petr Minich.

„Já mám svědomí čisté,“ tvrdí Rund. Podrobnosti celého případu hodlá vylíčit až po jeho uzavření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám