Hlavní obsah

Za obchodování s lidmi dostali tři Ukrajinci u soudu pětileté tresty

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud i napodruhé odsoudil tři Ukrajince z obchodování s lidmi. Každý z nich si má odpykat pětiletý trest vězení. Jako členové mezinárodní organizované skupiny měli Ukrajinci ve spolupráci s dalšími lidmi nalákat v roce 2008 z Rumunska přes 20 dělníků, které pak měli nutit k tvrdé práci bez odpovídající mzdy. Všichni Ukrajinci tvrdí, že jsou nevinní a proti rozsudku se na místě odvolali.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní Ukrajinci u ústeckého krajského soudu.

Článek

Rumuni měli pracovat při sběru chřestu a v roudnickém masokombinátu. Přímo v Rumunsku je měli lákat na práci další členové skupiny.

"Slibovali jim 12 000 až 18 000 korun měsíčně plus dopravu a stravu zdarma. Po příjezdu poškozeným odebrali doklady, aby byli na práci závislí, zrušili jim jídlo,“ uvedla předsedkyně senátu Kamila Elsnicová. Podle soudu je měli nutit pracovat ve 12 až 18hodinových směnách. Dostávali 200 až 500 korun týdně zálohy, z nichž si museli obstarávat jídlo a další věci.

Rumuni poté, co se dozvěděli, jaké jsou podmínky, začali postupně po několika dnech utíkat. Někteří byli prý chyceni a zbiti, některým se ale podařilo kontaktovat rumunské velvyslanectví a následně i policii. K českému soudu se ale žádný z nich nedostavil, soud jen vycházel z výslechů v Rumunsku prostřednictvím mezinárodní právní pomoci.

Trvají na své nevinně

Už před dvěma lety už ústecký soud uznal trojici vinnými z obchodování s lidmi a poslal Vasyla Bentsu, Volodymyra Dublenycha na sedm a Mykhayla Zavatskyyho na pět let do vězení. Vrchní soud ale rozsudek loni v lednu zrušil, nařídil nové dokazování a obžalované propustil z vazby. Případ znovu ústecký soud projednával od loňského podzimu.

Všichni tři odsouzení u soudu trvali na své nevině. Prý šlo o rumunské Romy, kteří neuměli a nechtěli pracovat. Část z nich prý i kradla v obchodech a jejich pracovní výkon byl prý takový, že si nevydělali ani na ubytování. Podle soudu ale police nemá záznam, že by někdo kradl a pracovní výkon Rumunů byl prý srovnatelný s jinými dělníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám