Hlavní obsah

Ubodal spolubydlícího a tělo ukryl na půdě. Ve vězení stráví deset let

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajský soud v Liberci ve středu uložil 28letému Pavlu Pitoňákovi desetiletý trest ve věznici s ostrahou za vraždu stejně starého spolubydlícího. Vraždě, která se stala loni v únoru v rodinném domě v Brništi na Českolipsku, předcházela hádka o nájemné. Rozsudek je zatím nepravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaný Pavel Pitoňák při zahájení hlavního líčení u Krajského soudu v Liberci.

Článek

Pitoňák, který se k činu přiznal, měl podle obžaloby oběti zasadit čtyři bodné rány do hrudi a krku. Tělo pak ukryl na půdě pronajatého domku, kde ho po více než čtvrt roce našla sestra oběti.

Pitoňák se před soudem hájil, že zaútočil v sebeobraně. Spolubydlící na něj údajně v podnapilém stavu zaútočil kuchyňským nožem. Po chvilce přetahování mu Pitoňák zbraň sebral a pobodal ho.

Když jsem viděl to množství krve, bylo mi jasné, že jakákoliv pomoc je zbytečná.
Pavel Pitoňák<br/>

"Svůj život jsem zachránil, další zmařil. Je to prostě osud," řekl klidným hlasem před soudem Pitoňák. "Když jsem viděl to množství krve, bylo mi jasné, že jakákoliv pomoc je zbytečná," odpověděl Pitoňák na dotaz soudu, proč raněnému neposkytl pomoc.

Krátce po tragické šarvátce si obžalovaný přehodil bezvládné tělo spolubydlícího přes rameno a odnesl ho na půdu, kde ho zabalil do koberce. V domku, kde tělo ukryl, zůstal ještě asi dva měsíce.

Lidem, kteří se po jeho spolubydlícím sháněli, odpovídal, že zmizel i s jeho penězi. "Bylo mi jasné, že se na to přijde. Několikrát jsem se rozmýšlel, že to půjdu oznámit," reagoval na začátku hlavního líčení Pitoňák na dotaz soudu, jak se mu žilo v domě s mrtvolou. Podle posudku soudního znalce odsouzený trpí psychickými problémy a léčil se na psychiatrii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám