Hlavní obsah

V Břeclavi to vře, lidé chystají demonstraci proti skupině rváčů

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav
Aktualizováno

Břeclav bude v neděli místem demonstrace na podporu brutálně zmláceného chlapce i apelem, aby konečně již někdo začal řešit problémy v soužití s romskou komunitou. Na sociálních sítích se již šíří pozvánka, aby lidé dorazili do města. Přihlásilo se jich už přes tisíc. Chlapec, který byl napaden, protože neměl pro útočníky cigaretu, přišel o ledvinu a leží v nemocnici.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prostor před Shopping centrem a vstupem do prodejny Albert je oblíbeným místem, kde se shromažďují břeclavští Romové. Mnozí obtěžují kolemjdoucí bezdůvodnými nadávkami.

Článek

“Informaci (o demonstraci) jsme zaregistrovali, ale ani nám, ani radnici demonstraci zatím nikdo neohlásil. Nemáme partnera, s nímž jednat o tom, aby se uskutečnila v klidu,” uvedla mluvčí břeclavské policie Kamila Haraštová.

Po trojlístku útočníků policisté intenzivně pátrají, případ zatím klasifikovali jako trestný čin těžkého ublížení na zdraví a přečin výtržnictví. Zákon na něj v sazebníku pamatuje třemi až deseti lety odnětí svobody. Napadeného již kriminalisté vyslechli. Odpoledne si dohled nad šetřením převzalo přímo krajské policejní ředitelství.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prostor za Shopping centrem byl místem přepadení, zraněný chlapec se odtud ještě dostal k sto metrů vzdálenému hotelu Terezka, kde jej naložila matka.

Podle starosty Oldřicha Ryšavého (ČSSD) si útočníci nezaslouží označení lidé. “Je jedno, jestli to byli Romové, něco takového mohly udělat jen bestie, a ne lidé,” řekl starosta. Po sezení s vedením břeclavského územního odboru republikové policie jednal i s krajskými šéfy policejního sboru. Věří, že pachatelé budou brzy vypátráni a spravedlivě potrestáni.

Útok odsoudil i předseda Celostátní asociace Romů ČR Vladimír Galbavý, který v úterý jednal v Břeclavi se starostou. "Odsuzujeme tento hanebný kriminální čin, ať byl pachatelem kdokoliv. V případě, že se prokáže, že útočníky byli Romové, budeme se od těchto kriminálníků jasně distancovat a sami učiníme vše pro to, aby byli co nejdříve vypátráni,” uvedl po jednání Galbavý.

Chlapec je ve stabilizovaném stavu

Stav napadeného chlapce je stabilizovaný, jeho matka Oksana Zhyvachivska je nadále rozhodnuta nestrkat hlavu do písku a chce, aby se o události nejen hovořilo, ale aby se také řešila. [celá zpráva]

“Když policisté chtěli zjistit, kde se můj syn pohyboval, aby podle toho ověřili i jeho výpověď, narazili. Operátor mobilního telefonu jim řekl, že dá výpis volání, nedá ale informace o poloze mobilního telefonu v inkriminované době. Prý to nařídil Ústavní soud. Nechápu to. Je to špatné,” zlobí se matka.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oksana Zhyvachivska u lůžka syny, který zůstává po útoku trojice agresivních Romů ve vážném stavu v nemocnici.

S Romy dosud problémy neměla ona ani syn. “Víte, na sídlišti, kde bydlím, máme přímo ve vchodu romskou rodinu. Občas dělají kravál, znáte to, noční veselí, ale jinak s nimi problém nikdy nebyl. Nevěřila jsem, že by mě něco takového mohlo potkat, dokud se to nestalo,” říká matka zmláceného chlapce.

Před lety musel policista použít zbraň

Případ vzbudil v lidech vzpomínku na zhruba jednadvacet let starou událost, kdy skupina romských výrostků zaútočila na policistu. Petr Baránek tehdy jel v soukromém voze, když musel zastavit před několika mladíky, přecházejícími přes cestu. Začali mu kopat do auta, a když vystoupil, aby je ukáznil, napadli jej.

Navzdory upozornění, že mají co do činění s policistou, jej povalili na zem a bili jej. V situaci krajní nouze tehdy použil zbraň, výstřel jednoho z útočníků usmrtil. Přes jednoznačný průběh události, potvrzený výsledkem šetření, tehdy někteří Romové hovořili jen o policejní brutalitě a požadovali trest pro napadeného policistu, jenž byl v jejich očích vrahem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám