Hlavní obsah

Partu lupičů vedených žoldákem poslal soud do vězení

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Celkem šestnáct a půl roku si dohromady odsedí parta lupičů v čele s bývalým žoldákem cizinecké legie. Do vězení je poslal v pátek Královehradecký krajský soud za sérií přepadení peněžních ústavů na východě Čech. Šéf gangu, bývalý příslušník cizinecké legie Pavel Souček si odsedí 6,5 roku, Petr Vobořil 5,5 roku a Martin Zuzánek 4,5 roku. Rozsudek není doposud pravomocný, obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu.

Foto: René Chvalina, Právo

Pavel Souček, Petr Vobořil a Martin Zuzánek si za loupežná přepadení odsedí společně 16,5 roku.

Článek

Trojice lupičů od 23. srpna do 22. září loňského roku přepadla čtyři pošty a jednu pobočku České spořitelny. Ve většině případů byl jejich scénář a rozdělené role jasně dané. Souček s plynovou pistolí přepadával a Zuzánek s Vobořilem na něj čekali v nastartovaném osobním automobilu.

Prvním přepadeným peněžním ústavem se 23. srpna stala pobočka České pošty na Pardubicku. Poté následovaly další čtyři na východě Čech, odkud si lupiči dohromady odnesli okolo tři sta tisíc korun.

Pohnutky k nápadu loupeží vysvětloval Souček špatnou investicí a starostí o svou rodinu. Souček, který se u soudu chlapsky postavil do role organizátora přepadení, do protokolu uvedl, že své kamarády ke zločinecké dráze víceméně přemluvil.

„Vše začalo v době, kdy jsem se vrátil ze zahraničí, kdy jsem si ve službách cizinecké legie vydělal nemalé peníze,“ řekl před soudem Souček s tím, že za několik let své služby prošel bojišti v Afghánistánu, Iráku, Africe a Bolívii. „Peněz jsem měl dost, ale špatně jsem je investoval a téměř o všechny jsem přišel,“ uvedl Souček.

Ironií osudu je, že v roce 2006 Souček sám pomohl policii při jednom přepadení tím, že sám zpacifikoval zloděje, který byl právě na útěku z jedné pobočky České pošty a chtěl ho připravit o automobil.

Součkovi kumpáni Vobořil a Zuzánek u soudu podíl na loupežích také přiznali a stejně jako Souček se přímo u soudu za své činy poškozeným omluvili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám