Hlavní obsah

Strojvůdce míří k soudu, způsobil škodu 10 miliónů

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Policie v tomto týdnu ukončila vyšetřování velkého železničního neštěstí, které se odehrálo loni 22. října na kolejích mezi železničními stanicemi Ostrava-Svinov a Ostrava-Vítkovice. Při nehodě bylo zraněno šest lidí a vznikla škoda přesahující deset miliónů. Dvaačtyřicetiletému strojvedoucímu hrozí za přečin obecné ohrožení z nedbalosti až osm let vězení.

Článek

„Komisař ukončil vyšetřování zločinu obecného ohrožení z nedbalosti a předložil spisový materiál státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby,“ uvedla mluvčí policie Gabriela Holčáková.

Vlaková souprava vykolejila krátce před půl osmou večer. Strojvedoucí totiž podle policie přehlédl návěstí se signálem Stůj a s vlakovou soupravou vjel na takzvanou odvratnou kolej. Vlak, ve kterém cestovalo 48 lidí, následně vykolejil. Zraněno bylo pět žen a jeden muž.

Policie původně předpokládala, že škoda se pohybuje kolem pěti miliónů, vyšetřování ale nově ukázalo, že je daleko vyšší - deset a půl miliónu korun.

„Došlo nejen k poškození vlakové soupravy, ale i kolejového svršku, trakčního vedení a osvětlení,“ konstatovala Holčáková. Vyšetřování bylo podle ní poměrně náročné, spisový materiál obsahuje stovky stran. Policie musela několik měsíců čekat na znalecké posudky. „Pachateli předmětného zločinu hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám