Hlavní obsah

Ve staré avii srazil na přechodu dvě děti, dostal 1,5 roku vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jaký je správný trest za zranění dvou nevinných dětí, které smete starý vrak na přechodu? Podle Krajského soudu v Brně je to 18 měsíců vězení. Přesně takový trest si ve středu vyslechl Pavel Dekař, který předloni vjel v Brně s avií do skupiny dětí na přechodu pro chodce. Jen díky štěstí a duchapřítomností učitelek nedošlo k masakru, vůz přesto zachytil dvě děti, které utrpěly vážná zranění.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pavel Dekař u soudu tvrdil, že není dne, kdy by si na neštěstí nevzpomněl.

Článek

"Věděl, že jede s autem ve špatném technickém stavu, sám je navíc automechanik. Hazardoval, soud mu nemohl uložit podmíněný trest," prohlásil soudce Aleš Flídr. Soud navíc Dekařovi na čtyři roky zakázal řízení.

K neštěstí došlo na Fryčajově ulici, kde přes přechod přecházelo 34 dětí z jedné z mateřských škol se svými učitelkami. Autu v klesání selhaly brzdy a před skupinou dětí už řidič nedokázal zabrzdit. Auto smetlo dvě děti, přičemž šestiletá dívenka v nemocnici po nehodě bojovala o život. Větší tragédii zabránily duchapřítomné učitelky, které další děti stačily strhnout stranou.

Jen jsem zakřičel z okna, že nemůžu zastavit.
odsouzený Pavel Dekař<br/>

Dekař před soudem svou vinu za srážku nepopíral. "S tou avií jsem moc nejezdil, před jízdou jsem provedl vizuální kontrolu, světla, pneumatiky a tak. Nádržku s brzdovou kapalinou jsem ale nekontroloval, protože to se musí sejmout čelní maska. Při jízdě před nehodou jsem několikrát brzdil i zastavoval a žádný problém nenastal. K přechodu jsem přijížděl relativně pomalu, vůbec jsem nečekal, že to nezastaví. Když jsem chtěl zabrzdit, tak se nic nedělo, nebylo ani kam uhnout, všude u přechodu byly děti, jen jsem zakřičel z okna, že nemůžu zastavit,“ prohlásil před soudem Dekař s tím, že na nehodu musí myslet každý den i vzhledem k tomu, že sám má malé dítě.

Zraněné děvče utrpělo zhmožděniny hrudníku, zhmožděninu plíce, sériovou zlomeninu žeber, zlomeninu lopatky. Měsíc byla v nemocnici, z toho 12 dní v umělém spánku. "Sice se lepší, ale pořád špatně vidí, měla poraněny oční nervy, musí dvakrát týdně chodit k doktorovi. Psychicky se z toho taky pomalu dostává, už je schopna přejít přes silnici, když jí držíme za ruku," řekl otec zraněné dívenky.

Dekaře původně městský soud potrestal podmínkou, krajský soud mu poté uložil dvouleté vězení. Verdikt ale zvrátil Nejvyšší soud, který věc vrátil zpět k novému rozhodnutí. V rámci jeho právního názoru pak krajský soud trest zmírnil na 18 měsíců vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám