Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 12 let vrahovi podnikatele z Uničova

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 12 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci 44letého Petra Venského z Paseky za vraždu podnikatele Miroslava Mlčocha z Uničova. Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z loňského 24. listopadu, proti kterému se obžalovaný odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Petr Venský před soudem.

Článek

Tělo zavražděného podnikatele nalezla slovenská policie téměř po čtyřech letech letos v lednu zakopané u Žiliny. Venský se k činu přiznal 22. ledna, kdy se dostavil na policii v Olomouci s tím, že vraždil se svým 24letým slovenským komplicem Miroslavem Hruškou.

Svého obchodního partnera podle obžaloby 22. června 2007 vylákal na Slovensko, kde v Žilině provozoval autobazar. V něm Hruška Mlčocha napadl železnou tyčí, Venský ho pak střelil do hlavy nelegálně drženou brokovnicí. Vraždili proto, aby Venský nemusel Mlčochovi splácet dluhy, které u něho měl v řádech miliónů. Co z toho měl mít Hruška, se prokázat nepodařilo.

Vraždu jsem neplánoval, hájil se Venský

Venský odmítl, že by vraždu plánoval. Mlčocha prý "dorazil" jen proto, že zpanikařil. "Vzal jsem proto brokovnici a vystřelil, aby to skončilo," hájil se u KS. Dodal, že se chtěl přiznat hned. Neučinil tak údajně jen z obav o výchovu nejmenšího syna. Výčitky svědomí a strach z Hrušky, který mu po vraždě hrozil smrtí, ho ale k doznání přiměly.

U VS se Venský domáhal mírnějšího trestu, pod spodní hranicí zákonné sazby, která činí 10 až 15 let. Své doznání označil za ojedinělé s tím, že kdyby ho neučinil, trestní stíhání by vůbec nebylo zahájeno. Hájil se také tím, že zároveň usvědčil i spolupachatele.

VS to však neakceptoval. "Venský původně všechno popíral, aby zahladil cestu k němu vedoucí. Přiznal se, až když Hruška převzal jeho podnikání a odřízl ho tak od zdroje příjmů. Tedy v době, kdy zůstal bez prostředků,“ vysvětlil mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Hruška na Slovensku  může dostat 20 až 25 roků nebo doživotí. Soud tam jeho případ ještě neukončil. Rozdíl je dán různými právními normami platnými v obou zemích v době, kdy se vražda stala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám