Hlavní obsah

Mladík škrtil Roma do bezvědomí, podle žaloby šlo o rasový útok

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Klatovský soud začal v úterý projednávat útok na romskou rodinu v Nýrsku na Klatovsku z loňského července. Na lavici obžalovaných usedli Jiří Miškovič (24) a Václav Boublík (20), kterým za násilí proti skupině obyvatel s rasovým podtextem hrozí několikaleté vězení. Oba mladíci, kteří mají napojení na pravicové radikály, před soudem vinu popřeli s tím, že napadeni byli naopak oni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Obžalovaní Václav Boublík (vpravo) a Jiří Miškovič u soudu

Článek

Incident odstartoval konflikt obou obžalovaných se skupinkou mladistvých Romů v parku. „Cikáni, půjdete do plynu,“ křičeli podle žalobkyně a oháněli se basebalovou pálkou. Děti se rozutekly, útočníci dvě z nich pronásledovali až do Tyršovy ulice, kde se schovaly v bytě u svých příbuzných.

Obžalovaní se do bytu začali dobývat. Dveře otevřel Miroslav Červeňák.

„Hned mezi dveřmi jsem dostal pěstí. Začali jsme se prát. Podařilo se mi je vytlačit ven. Dostrkali jsme se až k mostu. Tam mi ten vyšší uvázal kolem krku mikinu a utahoval ji víc a víc. Lapal jsem po dechu. Přestával jsem úplně vnímat,“ uvedl před soudem Červeňák. Škrcení bylo podle žalobkyně tak intenzivní, že poškozený pomalu upadal do bezvědomí. Na pomoc mu přiběhli příbuzní.

„Jednomu jsem vytrhla z ruky pálku a toho druhého, co škrtil syna, jsem s ní vzala po hřbetu. Nebylo to ale nic platné. Míra byl úplně bílej, oči v sloup a nehýbal se. Měla jsem strach, že ho zabijou. Začala jsem hystericky řvát,“ uvedla už dříve v rozhovoru pro Právo Anna Červeňáková.

Romové útočníky přečíslili

Do potyčky se pak zapojil i její manžel, kterého vzbudila vnoučata. „Skočil jsem na toho agresivnějšího bijce a vší silou mu zkroutil nohu. To pomohlo a kluka pustil. Řval na nás, že jsme svině černý a že nás přišli zabít,“ řekl Právu Vojtěch Červeňák.

To už na místo dorazil další z příbuzných rodiny Červeňáků a poměr sil se začal otáčet. „Jakmile jsem procitl, vzal jsem si od mámy pálku a toho útočníka, co mě dusil, praštil několikrát do hlavy,“ sdělil Právu bezprostředně po incidentu Miroslav Červeňák.

Na místo bitky přijela sanitka, která poskytla ošetření zraněnému účastníkovi bitky. Účastníci konfliktu na sebe pak ještě pokřikovali, ale obžalovaní se podle obžaloby vydali na ústup se slovy „sereme na ně, vrátíme se později a vypálíme je“.

Nasedli do svého auta a odjeli. Cestou ale měli nehodu. Řidič nezvládl řízení, vyjel mimo vozovku a narazil do betonové zídky. Jak se později ukázalo, v krvi měl téměř dvě promile alkoholu.

Obžalovaní: Byli jsme napadeni

„To co je v obžalobě, není pravda. Napadeni jsme byli my skupinou Romů. Na cestě k parku na nás nejdříve pořvávali, že jsme bílé svině. Pak jich přiběhlo dalších pět, měli nějaký dřevěný latě, kterými na nás zaútočili. Jeden z nich držel kovovou rouru od vysavače, to jsem dostal strach, a tak jsem se mu ji snažil vyrvat z ruky. Pak se do mě pustili. Probral jsem se až v sanitce,“ vypověděl Miškovič.

Druhý z obžalovaných pak dodal: “Viděl jsem, jak Jirku bouchají. Myslel jsem si, že je mrtvej. Hlavu měl celou zakrvácenou. Chtěl jsem mu pomoci, ale nemohl jsem se k němu dostat. Pořád jsem dostával nějaké rány pěstí,“ prohlásil Boublík.

Jednání soud odročil, aby mohl vyslechnout další svědky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám