Hlavní obsah

Soud zprostil viny manželku pobodaného, nebyly proti ní důkazy

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zprošťujícím verdiktem skončila v úterý u olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě kauza 43leté Julie Ludkové z Hranic na Přerovsku, která čelila obžalobě z pokusu vraždy svého 39letého manžela. Oba od soudu odcházeli společně a s viditelnou úlevou, k rozhodnutí soudu se však odmítli vyjádřit. Ludkové hrozilo až 18 let za mřížemi. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupkyně zvažuje odvolání.

Foto: Petr Marek, Právo

Julie Ludková u olomouckého krajského soudu.

Článek

Vše se podle obžaloby mělo stát 14. srpna 2010 po předchozí hádce obou partnerů. Ludková tehdy měla v silné opilosti manžela bodnout nožem do hrudníku, přičemž ten přežil jen díky včasnému zásahu lékařů. Ludková měla v krvi 1,9 promile alkoholu, její manžel 1,45 promile.

Záchranářům napadený muž tvrdil, že si své zranění způsobil sám několik hodin před příjezdem sanitky, a to pádem na nůž. Po útoku, který ho přímo ohrožoval na životě, se navíc ještě vykoupal.

Kdybychom celou věc hodnotili pocitově, verdikt by zřejmě byl diametrálně odlišný.
soudce

Ludková i její partner u soudu odmítli vypovídat. Jediný důkaz, který obžaloba měla, byla výpověď řidiče sanitky. "Ona mě bodla, slyšel jsem z úst napadeného," vypověděl řidič. Nikdo další však jeho slova nepotvrdil, a to ani lékaři, kteří muže ošetřovali.

"Jediný usvědčující nepřímý důkaz stačit na odsouzení nemůže. Je sice velmi nepravděpodobné, že by si muž zranění způsobil sám pádem na nůž, ale my se musíme držet práva. Doznání, ani nic dalšího totiž nemáme. Kdybychom však celou věc hodnotili pocitově, verdikt by zřejmě byl diametrálně odlišný," vysvětlil předseda senátu olomoucké pobočky ostravského Krajského soudu Vladimír Hendrych.

"Jinak to za dané důkazní situace ani nemohlo dopadnout," reagoval obhájce Ludkové. Státní zástupkyně si přesto ponechala lhůtu na odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám