Hlavní obsah

Dívka z Opavy se přiotrávila oxidem uhelnatým

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Devatenáctiletá dívka z Opavy se v pondělí ráno přiotrávila oxidem uhelnatým. Záchranáři ji našli v bezvědomí a převezli nejprve do Slezské nemocnice v Opavě a později na speciální pracoviště ostravské Městské nemocnice.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

O mladé ženě v ohrožení života se záchranáři dozvěděli po 7. hodině. „Devatenáctiletá pacientka byla nalezena příbuznými v koupelně v bezvědomí. Při jejím pobytu v místnosti došlo podle všeho k intoxikaci zplodinami hoření z karmy,“ informoval mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři museli dívce zajistit dýchací cesty a přístrojem řízenou plicní ventilaci. Poté ji převezli na anesteziologicko-resuscitační oddělení opavské nemocnice. „Ještě v dopoledních hodinách byla pacientka přepravena na specializované pracoviště, hyperbarickou komoru, v Městské nemocnici Ostrava,“ dodal Humpl.

Upozornil, že záchranáři ze severní Moravy a Slezska zasahují u podobných situací, při kterých dochází k otravě oxidem uhelnatým, opakovaně. „Oxid uhelnatý je bez chuti a zápachu, takže jeho přítomnost nelze včas zjistit. Dokáže velice rychle způsobit bezvědomí s možností trvalého poškození zdraví nebo až smrti. Jeho vazba na krevní hemoglobin je asi 250krát silnější než vazba kyslíku, a proto stačí i malé množství oxidu uhelnatého v místnosti k tomu, aby došlo k těžké otravě,“ popsal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám