Hlavní obsah

Dívka bez přilby se vážně zranila při lyžování v Jeseníkách

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžké zranění utrpěla v pátek dopoledne v lyžařském středisku Ovčárna v Jeseníkách šestnáctiletá lyžařka. Příčinou jejího tvrdého pádu byla zřejmě terénní nerovnost. Dívka byla v Jeseníkách na lyžařském kurzu jedné jihomoravské školy. Na hlavě neměla přilbu.

Foto: Horská služba ČR

Zraněnou lyžařku převezl do nemocnice vrtulník

Článek

Horská služba obdržela hlášení o nehodě v jedenáct hodin. „Vyrazili jsme ihned na místo ve dvou na sněžném skútru s veškerým zdravotnickým vybavením. Dívka bez přilby podle všeho vylétla na terénní nerovnosti a při pádu dopadla na ztvrdlý povrch sjezdové tratě. Během vyšetření jsme zjistili, že zřejmě utrpěla těžké zranění krční a hrudní páteře,“ popsal záchranu Jaroslav Tejnský, zasahující člen horské služby.

Vzhledem k povaze poranění záchranáři povolali na místo vrtulník z Ostravy. Zároveň pro jistotu kontaktovali i dispečink lékařské pomoci, protože Ovčárna je vysoko v horách a vzhledem k počasí nebylo jisté, zda vrtulník dokáže přistát.

To se však posádce vrtulníku bez problémů podařilo na heliportu u stanice horské služby.

Záchranáři poté dívce nasadili krční límec a s pomocí ostatních účastníků kurzu ji umístili do vakuové matrace. Na saních za sněžným skútrem ji poté odvezli k vrtulníku. Ten zraněnou transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám