Hlavní obsah

Soud zprostil mladíka obžaloby z pobodání dvou bratrů

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

S obrovskou úlevou po vynesení rozsudku odcházel v pátek Nikol Spaći od královéhradeckého krajského soudu. Soudce Miroslav Mjartan ho zprostil obžaloby, která ho vinila z toho, že v polovině srpna loňského roku pobodal v centru Pardubic Jana H.

Foto: René Chvalina, Právo

Nikol Spaći byl v pátek u soudu v Hradci Králové zproštěn obžaloby

Článek

Rány nožem, měl uštědřit i jeho bratru Milanovi. Podle soudu se nepodařilo prokázat skutek, pro který je obžalovaný stíhán. Spačimu přitom hrozilo až osmnáct let žaláře. Rozsudek není pravomocný, stání zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

„Nebylo jednoznačně prokázáno, že by tento skutek spáchal on,“ odůvodnil rozhodnutí soudu Mjartan s tím, že soud musel velmi vážit, co uváděly výpovědi obou poškozených bratrů. „Zásadní rozpory nekorespondovaly s důkazy,“ upřesnil soudce. Jednou ze zásadních věcí byl také rozpor obou bratrů v tom, kolikrát volali před incidentem otci Nikola Spačiho.

 Nebyl v Pardubicích

Nikol Spaći se od začátku procesu bránil tím, že v době konfliktu otce s bratry H. byl 150 kilometrů od Pardubic. To mu potvrdilo i několik svědků.

V závěrečné řeči obou obhájců Spačiho zaznělo především to, že obžaloba stála pouze na výpovědi obou poškozených bratrů. K ní se nikdo nepřidal.

Jediné co obhajoba nezpochybnila, bylo to, že oba bratři utrpěli zranění. Ale kdo je způsobil, se nepodařilo zjistit. V průběhu soudního řízení přišla na přetřes i otázka, zda si mohli oba postižení muži způsobit poranění sami. Soudní znalec na tuto otázku odpověděl nejednoznačně. Některá zranění si mohli způsobit sami, některé však nikoliv.

 Šlo o peníze

Obhajoba trvala na tom, že bratři Jan a Milan H. se snažili svalit vinu na Nikolu Spačiho, aby mohli jeho otce vydírat.

„Po všech jejich vykonstruovaných výpovědích a obviněních mého syna po nás požadovali 10 miliónů korun, aby výpověď stáhli zpět,“ uvedl ve čtvrtek u soudu otec Nikoly Fran Spaći.

„Peníze, peníze, peníze, nic jiného“ odůvodnila obhajoba motiv obou bratrů. Ani jeden z bratrů se v pátek k soudu nedostavil.

„Vše byla jen vymyšlená záminka na mě a mého otce, kvůli vydírání,“ dodal v závěrečné řeči Nikol Spaći. Po vynesení rozsudku bylo nařízeno propuštění Spačiho z vazby.

Obhajoba u soudu také připomněla trestní minulost obou bratrů i jejich mentální kapacitu podle znaleckých posudků. „Inteligenční kvocient obou bratrů je na dolní hranici. Jan H. ho využívá emotivně a Milan H. racionálně,“ zaznělo v pátek v obhajobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám