Hlavní obsah

Synovi obviněnému z pobodání mělo pomoci svědectví vězněného otce

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

U Krajského soudu v Hradci Králové pokračovalo ve čtvrtek hlavní líčení ve věci 21letého Nikoly Spaćiho výpověďmi svědků a jeho otce Frana. Obžaloba viní Nikolu Spaćiho z toho, že v polovině srpna loňského roku pobodal v centru Pardubic Jana H. Rány nožem, měl uštědřit i jeho bratru Milanovi. Spaćimu hrozí až osmnáct let žaláře. Jeho otec Fran ho měl k činu navést.

Foto: René Chvalina, Právo

U soudu se ve čtvrtek sešli Fran Spaći i jeho obviněný syn Nikol

Článek

Spaći mladší svoji vinu od začátku procesu zcela odmítá s tím, že v době útoku byl 160 kilometrů od Pardubic. Podle něj si oba bratři vše vymysleli, aby se pomstili jeho rodině za to, že z ní nedostali žádné peníze.

Otce Nikoly přivedla k soudu justiční stráž, protože je v současné době vazebně stíhán za možnou majetkovou trestnou činnost. Fran Spaći k celému případu u soudu uvedl, že jde přitom o spor jeho samotného s bratry Janem a Milanem H. Jeho syn s tím prý nemá absolutně nic společného.

„V inkriminovaný den mi jeden z bratrů volal z neznámého čísla. První co jsem uslyšel, bylo, kde jsi ty zku..... Pokračovalo to pak nadávkami, že jsem albánská mr.. a vyhrožoval mi zabitím,“ uvedl u soudu Fran Spaći s tím, že vůbec netušil, proč je mu vyhrožováno. Oba bratry podle vidění znal, ale žádné vážnější konflikty mezi sebou prý neměli.

Zbraň vytáhl ze strachu

Ve chvíli, kdy zjistil, že ho oba bratři nahánějí po Pardubicích, přijal jejich výzvu, aby se sešli před barem Hobé. „Přijel jsem tam s přáteli a při dalším telefonu jsem ho pustil nahlas, aby i oni slyšeli, jak mi nadává a vyhrožuje. Když tam oba bratři dorazili, Jan H. se na mě rozeběhl s teleskopickým obuškem. Měl v ruce také něco, co se podobalo noži nebo boxeru,“ upřesnil Fran Spaći.

Poté ze strachu o svůj život vytáhl legálně drženou pistoli a křičel, že se bude bránit. To mělo zapůsobit a oba bratry zklidnit. Kdo je měl později pobodat, vůbec netuší.

Na dotaz soudce Miroslava Mjartana, zda měl zbraň nabitou, odpověděl, že nikoliv ani ji nenatahoval. Naposledy se z ní mělo střílet zhruba před osmi měsíci na střelnici. Také Spáci starší u soudu tvrdil shodně jako jeho syn, že mělo jít ze strany bratrů Jana a Milana H. o záměr tlačit na jeho rodinu a vydírat ji. Jeden z bratrů už má za sebou trestnou minulost.

„Po všech jejich vykonstruovaných výpovědích a obvinění mého syna po nás požadovali 10 miliónů korun, aby výpověď stáhli zpět,“ dodal Fran Spáci s tím, že nemůže nikdo myslet vážně, že by kterýkoliv táta nařizoval svému synovi, aby někoho pobodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám