Hlavní obsah

Smetka zůstává ve vězení

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podnikatel Petr Smetka odsouzený k 12letému trestu za miliardový podvod v kauze realitní společnosti H-System se podmínečného propuštění z vězení zatím nedočkal. Pražský městský soud podle informací Práva v úterý žádosti nevyhověl.

Článek

Podle Jiřího Dolejšího, mluvčího pankrácké věznice, kde Smetka v současnosti sedí,  žádný příkaz k propuštění odsouzeného nepřišel, což informace Práva potvrzuje.

Mluvčí soudu Martina Lhotáková odmítla cokoli k případu říci, jelikož s verdiktem ještě nebyli seznámeni všichni aktéři sporu.

Rozhodnutí soudu je pravomocné a nelze se proti němu odvolat. Ovšem vzhledem k tomu, že žádost nepodával sám Smetka ale jedno občanské sdružení, může ji v dohledné době podat on sám znovu.

Minulý měsíc nepravomocně rozhodl o podmíněném propuštění Smetky z vězení soud nižší instance, konkrétně Obvodní soud pro Prahu 4. Toto rozhodnutí však bylo napadeno a městský soud nyní stížnosti vyhověl.

V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun. Soudy Smetku označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milión korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám