Hlavní obsah

Strůjce miliardového podvodu s H-System má být podmíněně propuštěn

Právo, ČTK, rav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 4 zatím nepravomocně rozhodl o podmíněném propuštění strůjce miliardového podvodu v kauze H-System Petra Smetky z vězení. Státní zastupitelství si proti rozhodnutí podalo stížnost, což případné Smetkovo propuštění může oddálit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Smetka u soudu

Článek

Informaci potvrdil místopředseda soudu Jaroslav Pytloun. Smetka dostal v minulosti dvanáctiletý trest vězení. V kauze H-System přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun. Soudy Smetku označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení.

Pytloun uvedl, že soud rozhodl o sedmileté zkušební době s dohledem probační a mediační služby a uložil Smetkovi povinnost platit způsobenou škodu. "Není to ještě v právní moci," upozornil Pytloun s tím, že státní zastupitelství může do pondělí podat stížnost.

Z vězení se jen tak nedostane, žalobci podali stížnost

„Nesouhlasíme s jeho podmínečným propuštěním,“ řekla Právu šéfka žalobců z Prahy 4 Blanka Valsamisová. Doplnila, že stížnost má odkladný účinek, což v praxi znamená, že dokud o ní nerozhodne nadřízený Městský soud v Praze, zůstane Smetka za mřížemi. To může trvat až několik týdnů.

Po založení H-Systemu v roce 1993 a po reklamní kampani společnost uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Zaplatili za ně v průměru milion korun. Na podzim 1997 ale H-System zkrachoval. Firma stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám