Hlavní obsah

Chtěl jsem se seznámit s dozorcem, řekl řidič vozu, který se proboural do věznice

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Dozorce u vstupní brány plzeňské věznice na Borech vytrhl z klidu náraz. Vzápětí následovala další rána, při níž se vrata rozlétla a do areálu se vřítil civilní vůz s dvoučlennou posádkou. Událost z loňského podzimu, která spíše připomínala scénu z akčního thrilleru, řeší od úterka Okresní soud v Plzni. Na lavici obžalovaných usedl osmačtyřicetiletý Antonín Šafář, který tehdy Škodu Octavii řídil.

Antonín Šafář, který se proboural do věznice na Borech, přichází k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Za zločiny násilí proti orgánu veřejné moci, ohrožení pod vlivem návykové látky a poškození cizí věci mu hrozí až osm let vězení. Šafářovi po zadržení naměřili policisté v dechu přes dvě promile alkoholu.

Šafář se proboural do věznice v noci z 5. na 6. října. V té době si tam odpykával desetiletý trest za pokus o vraždu jeho syn. „Zřejmě to byl zoufalý pokus dostat ho na svobodu. On se krátce předtím dozvěděl, že Ústavní soud odmítl dovolání, což byla poslední možnost, jak zvrátit nepříznivý rozsudek. Dokážu si představit, jak tam na bachaře huláká, že si jde pro kluka,“ řekl Právu zdroj blízký rodině.

Před soudem Šafář uvedl, že neměl v úmyslu se do věznice nějak dobývat. „Chtěl jsem se seznámit s jedním dozorcem, kterého znal můj kolega a požádat ho, jestli by nemohl něco udělat pro mého syna. Byli jsme značně opilí. Jak jsme tam dojeli, vůbec nemám ponětí. Před věznicí jsme se s kolegou dohadovali, že je to nesmysl, že jsme opilí a že nás zastřelí. Tak jsem se začal otáčet, nějak jsem to neubrzdil a pak se ozvala hrozná rána. Najednou jsme tam stáli a koukali na sebe jako jelita,“ popsal u soudu Šafář.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Poškozená vrata ve věznici Bory

Auto prudkým couváním prorazilo vysunovací plastová vrata a následně i vnitřní kovový katr, který je konstruován tak, aby zamezil násilnému opuštění věznice, a nikoliv vniknutí do objektu zvenčí. Následoval druhý náraz, po kterém se osobní vůz dostal do věznice.

„Přiběhli k nám nějaký kluci, křičeli a mířili na nás zbraněma. Vystoupili jsme a oni nás hned zpacifikovali,“ uvedl Šafář.

Šafářovu verzi potvrdil i jeho spolujezdec. "Když jsme přijeli před věznici, tak mě Šafář požádal, jestli můžeme zajít za tím mým známým do věznice, že chce vědět, jak se daří synovi," řekl u soudu František Tibitancl. Nepovažoval to za dobrý nápad a chtěl jet pryč. Auto ale začalo couvat.

Dozorce: Najednou byli na dvoře

Dozorce Václav Sopek ale soudu tvrdil, že řidič auta se rozhodně nechoval tak, jakoby šlo o omyl. "Přiběhl jsem k autu, jeho řidič vykřikoval, že si přijel pro syna, ať si klidně střílíme, že je mu to jedno," vypověděl Sopek.

Auto prý na kameře zaznamenal už před věznicí. "Otočilo se a chvilku tak stálo. Pak nacouvalo do přední části brány a zase se rozjelo směrem ven. To už jsem běžel do vedlejší místnosti pro samopal. Pak se ozvala druhá rána a auto stálo na dvoře.

Dozorci byli ministrem spravedlnosti oceněni za dobrý zásah, který se obešel bez použití zbraní.

Do vrat ve věznici Bory narazilo autoVideo: Patrik Biskup, Právo

Šafář je ve dvouleté podmínce, dostal ji za ublížení na zdraví. Původně byl obžalován z pokusu vraždy se sexuálním podtextem. Skrýval se a soud na něho dokonce vydal zatykač.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám