Hlavní obsah

Snowboardista způsobil stometrový sesuv sněhu, přežil díky náhodě

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sesuv sněhu o délce asi sto metrů způsobil v pátek odpoledne lehkomyslný snowboardista v oblasti zimního střediska Pustevny v Beskydech. Byl přitom zavalen vysokou vrstvou sněhu a přežil jen díky tomu, že se mu podařilo duchapřítomně vyhrabat kolem hlavy prostor, aby mohl dýchat a aby si mohl mobilem přivolat pomoc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu informoval v pátek mluvčí Horské služby pro oblast Beskydy Radim Pavlica. Mladík podle jeho slov porušil v podstatě všechny zásady bezpečného pohybu v horách.

„Nejen, že v době zvýšeného nebezpečí sněhových sesuvů jel ve volném terénu, ale přímo na svahu, na kterém takový sesuv mohl předpokládat. Neměl žádné vhodné vybavení, například lavinový vyhledávač, a kromě toho jel zcela sám. To, co se mu stalo, je jen logickým vyústěním jeho lehkomyslnosti,“ konstatoval náčelník horské služby Radim Pavlica.

Mladík zůstal uvězněný pod sněhem, ale podařilo se mu duchapřítomně vyhrabat vzduchovou kapsu, takže mohl dýchat a především mohl mobilním telefonem zavolat pomoc.

„Tým tří členů horské služby s lavinovým výcvikem tak mohl být na místě sesuvu velmi rychle a podle údajů z mobilu jej záhy také našel. Ihned poté naštěstí nezraněného mladíka záchranáři vyprostili sněhovými lopatami,“ sdělil náčelník.

Horská služba už ve čtvrtek varovala před pohybem ve volném terénu, především pak na hřebenech a svazích se zvýšenou možností sesuvu sněhu. „Vyzývám všechny lyžaře i snowboardisty, aby se nepouštěli mimo sjezdové trati v rámci tzv. freeride. Za současných podmínek, které v Beskydech panují, jim hrozí nebezpečí vážného zranění či dokonce ohrožení života nejen svého, ale i jiných lidí okolo,“ doplnil Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám