Hlavní obsah

Gynekolog z Mostu má znásilněné pacientce vyplatit 100 tisíc korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odškodné sto tisíc korun přiznal ústecký krajský soud pacientce, kterou v Mostě znásilnil odsouzený jedenašedesátiletý gynekolog Miroslav Grund. Soud o odškodném rozhodl už loni v prosinci, Liga lidských práv o tom informovala ve čtvrtek. Grundovi od loňského ledna plyne tříletá podmínka a zákaz provozování praxe, podal ale odvolání k Nejvyššímu soudu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dnes dvaadvacetiletou romskou dívku podle rozsudku Grund znásilnil v jeho mostecké ordinaci v červnu 2009. Žena požadovala odškodnění nejen za znásilnění, ale také za to, že lékař ji u soudu popisoval jako promiskuitní rizikovou pacientku, která prý trpěla pohlavními chorobami.

Informace o ní také sdělil své dceři, novinářce, takže případ bez vědomí pacientky zveřejnila média. Podle prosincového rozsudku krajského soudu ale dívka v době trestního řízení s médii později sama komunikovala.

"Tento případ povzbuzuje oběti podobných činů, aby se nebály a protiprávní jednání ihned oznámily na policii, i když nemají žádné důkazy v ruce," řekla právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliotová, která ženu zastupovala v trestním řízení.

Využil ženiny bezbrannosti

Okresní soud v Mostě původně kvalifikoval čin jako poškození cizích práv a lékaře v květnu 2010 odsoudil k osmnáctiměsíčnímu zákazu činnosti a zaplacení pokuty 50 000 korun. Podle ústeckého soudu Grund během vyšetření pacientky minimálně jednou zasunul penis do její pochvy. Žena poté utekla.

Předseda senátu při čtení rozsudku uvedl, že lékař využil ženiny bezbrannosti, protože během vyšetření nemohla vědět, k čemu se lékař chystá.

Grund svoji vinu během celého procesu popíral, jeho advokát se snažil prokázat jeho nevinu. Zpochybňoval třeba testy DNA. Grund se k rozsudku nechtěl příliš vyjadřovat, označil ho pouze za hrozný.

Reklama

Výběr článků

Načítám