Hlavní obsah

Hradec Králové zůstal bez varhan i peněz, varhanář zproštěn obžaloby

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pětapadesátiletý varhanář Vladimír Grygar odešel v úterý od královehradeckého krajského soudu zproštěn obžaloby z dotačního podvodu při výrobě varhan pro hradeckou filharmonii. Podle soudu se nepodařilo prokázat skutek, pro který je obžalovaný stíhán. Proti verdiktu soudu se na místě odvolala státní zástupkyně Eva Jirásková.

Foto: René Chvalina, Právo

Pětapadesátiletý varhanář Vladimír Grygar odešel v úterý od Královehradeckého krajského soudu zproštěn obžaloby

Článek

Podle obžaloby Grygar v roce 2006 způsobil hradecké radnici, která poskytla šestimiliónovou dotaci na stavbu varhan, škodu 5,4 miliónu korun tím, že peníze na výrobu nástroje použil na splacení svých dluhů či opravu fary. Podle původního posudku na stavbu varhan použil zhruba jen šest set tisíc korun.

„Obžalovaného zprošťujeme obžaloby. Nepodařilo se nám prokázat, že obžalovaný peníze z dotace použil v rozporu se smlouvou,“ uvedl v závěrečné řeči soudce Jiří Vacek.

„Kdyby si radnice ohlídala patřičné smlouvy, nemuseli jsme zde ani dnes být,“ dodal Vacek s tím, že smlouvy byly skutečně špatně napsané. Město si podle něj mělo předem zkontrolovat účty, teprve následně dotace vyplatit. Radnice se nyní může obrátit s žádostí o náhradu škody do občanskoprávního řízení.

Dotaci měl použít pro svou potřebu

S rozhodnutím soudu však zásadně nesouhlasí státní zástupkyně. „Obžalovanému bylo prokázáno, že účelovou dotaci, kterou měl poskytnutou k výrobě varhan pro filharmonii, použil k jinému účelu a pro svoji potřebu,“ upozornila státní zástupkyně. Ta se na místě odvolala a zmocněnkyně města si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Sám vinu necítí

Grygar však obžalobu odmítá a opakovaně tvrdil, že peníze použil na přípravu stavby varhan. U soudu uvedl, že původní posudek nezahrnuje všechny práce provedené při přípravě stavby varhan. Další náklady podle něj vznikly požadovanou změnou projektu. Celé věci podle něj také ublížila medializace problémů se stavbou varhan, kvůli které se nepodařilo získat další dárce, kteří by přispěli na dokončení stavby nástroje.

„Myslím si, že pár lidí vzalo rozum do hrsti. Od začátku považuji, že určité kroky se udělaly dost neprofesionálně, možná ze strany města, možná ze strany filharmonie," řekl v úterý po vynesení rozsudku Grygar s tím, že on sám žádnou vinu necítí.

Varhany za 18 miliónů korun měly být dokončené na konci roku 2006. Při jejich výstavbě se ale objevily problémy a hradecká radnice chtěla po výrobci vrácení peněz, ty však od výrobce nikdy nezískala a podala na něj žalobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám