Hlavní obsah

Z korupce podezřelý Hala investoval i do diamantů

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detektivové z protikorupční policie získali podle zjištění Práva další důkazy o nákladném životě, který vedl zatčený vlivný exmanažer Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Michal Hala podezřelý z mnohamiliónových úplatků při pronájmech dálničních odpočívadel.

Foto: Archiv Právo

Michal Hala

Článek

Během domovní prohlídky totiž u Haly doma našli mimo jiné i dokumenty prokazující, že Hala investoval do diamantů, a to ve stejném roce, v jakém uspořádal opulentní oslavu svých narozenin za 750 tisíc korun. [celá zpráva]

U všech obviněných stále trvá obava, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky.
Zuzana Steinerová, mluvčí soudu

Vyplývá to ze seznamu nalezených věcí, jehož část má Právo k dispozici. Na seznamu figuruje Halova objednávka z konce roku 2009 u jedné z největších tuzemských společností obchodující s diamanty, která se specializuje na tzv. investiční kameny.

Jejich cena podle internetových stránek firmy začíná zhruba na úrovni sto tisíc korun za ty nejméně kvalitní jednokarátové diamanty, v případě těch kvalitnějších a větších se ale cena může vyšplhat až na několik miliónů korun.

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej se k informacím Práva odmítl jakkoli vyjádřit: „V tuto chvíli stále běží šetření a my k němu nebudeme poskytovat žádné další informace.“

Zůstává ve vazbě

Kromě „diamantové“ objednávky pak detektivové u Haly našli také nejrůznější interní dokumenty společností, které v minulosti od ŘSD získaly zakázky za stovky miliónu korun. Zmíněné materiály přitom vzbuzují podezření, že ze silničářského podniku byly za Haly systematicky vyváděny peníze právě pomocí důmyslné sítě neprůhledných firem. Na nález interních firemních dokumentů upozornila MF Dnes s tím, že podobné listiny vlastní většinou majitelé a správci takových společností.

Dokumenty, které policisté objevili u Haly, mají souvislost s firmami Nuventis, Montegar, Estar Finance Investments nebo Monstera International.

Právě přes posledně jmenovanou společnost podle vyšetřovatelů odtekly desítky miliónů korun z ŘSD kvůli pronájmu dálničních odpočívadel, který byl pro stát extrémně nevýhodný a kvůli kterému už je od prosince kromě Haly ve vazbě i bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman, podnikový právník Robert Wolf a šéf společnosti Monstera International Jiří Neužil.

Hala měl u sebe doma podle informací Práva také smlouvy, které ŘSD uzavřelo se společnostmi KJ Invest nebo RS Comp.

Právo také již dříve informovalo, že policisté na základě dokumentů nalezených u Haly sestavili také „výplatní pásku“, tedy seznam vlivných příjemců černých peněz napojených na některé politické strany, který si exmanažer pro svou potřebu vedl. Sám Hala něco takového ve svém písemném prohlášení odmítl. [celá zpráva]

Krajský soud v Praze v pondělí zamítl stížnosti, které si všichni obvinění podali proti umístění do vazby.  „U všech obviněných stále trvá obava, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky,“ uvedla k tomu mluvčí soudu Zuzana Steinerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám