Hlavní obsah

Osmiletou lyžařku zachraňoval u Lipna vrtulník

Novinky, sad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lipno

Osmiletá holčička v neděli odpoledne upadla na terénní nerovnosti v lyžařském areálu na Kramolíně u Lipna tak nešťastně, že k ní záchranáři museli přivolat vrtulník, informoval mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Článek

Dívenka měla přilbu a podle členů HS její rodiče dbali na zásady bezpečného pohybu na sjezdových tratích. Při přejezdu terénní nerovnosti však upadla na záda a stěžovala si na velké bolesti.

„Pracovníci areálu nás kontaktovali krátce před čtvrtou hodinou. Vyjeli jsme tedy ve dvou na sněžných skútrech s plným zdravotnickým vybavením, které v takových případech používáme. Po příjezdu jsme zjistili, že holčička si stěžuje na brnění v obou dolních končetinách a silnou bolest v zádech,“ uvedl k události Aleš Fejfar, zasahující člen Horské služby ze stanice Kramolín. Dodal, že brnění a bolesti mohly znamenat vážné poranění v oblasti páteře.

"Záchranáři povolali vrtulník Letecké záchranné služby z Českých Budějovic. Pak zraněnou stabilizovali do tzv. vakuové matrace a šetrně jí za skútrem přepravili na heliport na Kramolíně. Tam dívku převzala posádka vrtulníku a transportovala ji k dalšímu ošetření do budějovické nemocnice," sdělil mluvčí.

„I když v tomto případě zřejmě nikdo zásady bezpečnosti nezanedbal, upozorňuji zejména rodiče, aby malé děti na sjezdové tratě brali jen v případě, že jsou přesvědčeni o jejich jezdeckých kvalitách. Zároveň doporučuji, aby především na exponovaných místech sjezdovek dávali na malé lyžaře zvýšený pozor,“ apeloval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Reklama

Výběr článků

Načítám