Hlavní obsah

Za šíření nakažlivé nemoci dostala žena 2,5 roku vězení

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Případ, s jakým se za svou třicetiletou soudní praxi nesetkal soudce Miroslav Veselovský, řešil ve středu královehradecký soud. Teprve devatenáctiletá Alžběta Dzurková byla v nepřítomnosti odsouzena na dva roky a šest měsíců do vězení s dozorem za šíření nakažlivé nemoci.

Foto: René Chvalina, Právo

Soudce Miroslav Veselovský byl při vyhlášení rozsudku shovívavý k těhotné ženě s HIV a žloutenkou.

Článek

Soud uznal ženu vinnou, že v několika desítkách případů provozovala nechráněnou soulož a orální styk s dvěma mladíky. Ty však před sexuálním stykem neupozornila, že je nakažená virem HIV a hepatitidou typu C.

Odsouzená Dzurková, která je nyní ve vazbě, by měla koncem února porodit dítě. Mladá žena požádala soud o líčení v nepřítomnosti. V prohlášení vzkázala, že činu lituje. Rozsudek není pravomocný. Podle posledních informací ani jeden z obou mladíků by neměl být nakažen. U jednoho z nich to však nelze vyloučit, protože neabsolvoval žádná lékařská vyšetření.

Jednoduchý život neměla a je to typický produkt naší společnosti. Zaplať pánbůh, že nikdo další nebyl nakažen.
soudce

„Pohlavní styk jsem s ní měl, ale byl to styk chráněný a byl jsem si jistý, že se nemohlo nic stát. Myslím si, že nejsem nakažen. Na lékařském vyšetření jsem však nebyl,“ uvedl u soudu jeden z mladíků s tím, že o tom, že je Dzurková nakažená, se dozvěděl až později od policie. Druhý z mladíků, se kterým Dzurková souložila, se dozvěděl o její nemoci také později.

„Řekla mi, že má žloutenku až po třetím pohlavním styku. To, že je nakažena navíc HIV mi neřekla nikdy. Už jsem byl tehdy smířen s tím, že tu nemoc mám,“ uvedl druhý z poškozených mladíků. Oba mladíci se s Dzurkovou seznámili v azylovém Domu na půli cesty v Pardubicích. Tyto zařízení slouží mladým lidem odcházejícím z dětských domovů.

Už dříve dostala podmínku

„Už při příchodu do našeho zařízení jsme na ni apelovali, aby své partnery o své nemoci informovala,“ uvedla u soudu Iveta Borovcová, pracovnice Domu na půli cesty.

Mladá žena měla problémy už od mládí, které strávila ve výchovných ústavech. Brala pervitin a léčila se na psychiatrii. Za šíření nakažlivé nemoci už dříve odešla od soudu s podmínkou. Tehdy další mladík nakažen byl.

Hrozilo jí až dvanáct let

„Její vina je nesporná. Dobře věděla, jak se má chovat při své nemoci. Přesto jsme se shodli na trestu mimořádně pod hranicí zákonné sazby,“ uvedl v závěrečné řeči soudce Veselovský s tím, že spáchala trestný čin den po nabití zletilosti.

„Jednoduchý život neměla a je to typický produkt naší společnosti. Zaplať pánbůh, že nikdo další nebyl nakažen. Rozhodli jsme se pragmaticky a s citem,“ dodal soudce. Dzurkové hrozilo až dvanáct let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám