Hlavní obsah

Vaškůj možná nebude odsouzen za to, že se vyhýbal vězení

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kauza podnikatele Romana Vaškůje týkající se jeho nenastoupení do vězení nekončí, soudce Městského soudu v Brně Jaroslav Chochola ve středu odročil hlavní líčení na 27. února.

Foto: Jan Trojan, Právo

Roman Vaškůj (vpravo) ve středu u Městského soudu v Brně, vzadu jeho právní zástupce Karel Brückler.

Článek

Vyhověl právnímu zástupci podnikatele Karlu Brücklerovi, jenž prohlásil, že jeho klient nenaplnil skutkovou podstatu činu, aby vůbec mohl být stíhán. Může se stát, že alespoň z této kauzy Vaškůj vyvázne bez trestu.

Obžaloba klade podnikateli za vinu, že uprchl z ČR, aby se vyhnul nástupu trestu 7,5 roku vězení za podvody s palivy se škodou bezmála tři čtvrtě miliardy korun, odsouzen byl Vrchním soudem v Olomouci.

Od září 2009 byl na útěku, zadržela ho v červnu 2010 na základě evropského zatykače ve Vídni rakouská policie a v březnu 2011 byl vrácen zpět. Hrozí mu další tři roky vězení za maření úředního rozhodnutí.

Vaškůj se hájil tím, že byl v Kazachstánu

Právní zástupce postavil obhajobu Vaškůje na tom, jak Česká republika písemně zdůvodnila svoji žádost o podnikatelovo vydání. „Pokud v žádosti nebylo jasně uvedeno, že Vaškůj bude ve vlasti stíhán za vyhýbání se nástupu trestu, přestože o tom, že má nastoupit, věděl, pak se proces konat nemůže," řekl novinářům po jednání Brückler. Soudce Chochola si vyžádá všechny písemné podklady.

Vaškůj se nyní u soudu hájil tvrzením, že se jako podnikatel pohyboval v poslední době v Rusku a Kazachstánu, pak v Rakousku, kde je trvale přihlášen k pobytu, od roku 1991 tam podniká. Ve Vídni prý běžně přebíral poštu, ale žádnou výzvu k nástupu trestu neobdržel.

Tehdejší obhájce Michael Bartončík mu sdělil jen olomoucký rozsudek a následně Vaškůj Bartončíka prý zmocnil k podání žádosti o odklad trestu. Státní zástupkyně Soňa Bednářová připomněla, že o rozsudku i o výzvě k nástupu trestu mohl vědět rovněž z e-mailové pošty, i v Kazachstánu.

Vaškůj připustil, že měl ve Vídni padělané osobní doklady, ale tvrdil, že se jimi neprokazoval, u sebe měl pravé. Ve svůj prospěch Vaškůj argumentoval rovněž těžce nemocným synem, o něhož se nyní za značného vypětí stará manželka.

Reklama

Výběr článků

Načítám