Hlavní obsah

Učitel a bývalý šéf ODS z Tachovska stíhaný za sex se školačkou je na svobodě

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Ve středu krátce před polednem opustil plzeňskou věznici dnes již bývalý předseda oblastního sdružení občanských demokratů v Tachově a pedagog Vladimír Dub, který od loňského prosince seděl ve vyšetřovací vazbě kvůli podezření z pohlavního zneužití nezletilé žákyně. Třicetiletý učitel se dostal na svobodu poté, co Krajský soud v Plzni (KS) vyhověl jeho stížnosti proti uvalení vazby.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Soud si vyžádal aktualizaci trestního spisu a po provedení ještě dalších úkonů dospěl k závěru, že důvody vazby, pro které byl obviněný vzat do vazby, již pominuly,“ řekla Právu mluvčí KS Alexandra Vaňková. Duba poslal před Vánocemi za mříže tachovský okresní soud, aby na svobodě nemohl ovlivňovat svědky. Policejní vyšetřování už ale dospělo do stádia, kdy jsou všichni důležití svědci vyslechnuti.

Podle informací Práva měl mít Dub se školačkou pletky delší dobu. K milostným kontaktům prý docházelo přímo ve škole, a to například v kabinetě. „Dívka se sexu s učitelem oddávala dobrovolně,“ upozornil zdroj.

Podnět kriminálce dalo vedení školy. „Dívka se svěřila spolužačkám, které to oznámily třídní učitelce. Po dotyčném kantorovi jsem chtěl vysvětlení. Nic mi na to neřekl, jen mlčel. Proto jsem podal trestní oznámení, aby policie celou věc prošetřila,“ sdělil Právu ředitel Základní školy v Boru Jaroslav Linek.

Pokud se ukáže, že je stíhán neprávem, může se do ODS vrátit.
Jiří Pospíšil

Dub by měl nyní nastoupit zpátky do práce, neboť zatím nebyl odsouzen a zaměstnavatel musí ctít presumpci neviny. „Tady ho dělat nenechám. To by mě veřejnost vynesla v zubech. Pokusím se s ním domluvit na ukončení pracovního poměru dohodou. Když na ni nepřistoupí, nařídím mu neplacené volno, to si klidně vezmu na své triko,“ prohlásil Linek.

Po provalení aféry vyzvala Dubu k odstoupení ze strany regionální rada ODS. To také udělal rezignačním dopisem z vazby na sklonku loňského roku.

„Nejde o nějakou havárku, pohlavní zneužívání je závažný trestný čin. Nechceme, aby byla takováto věc jakkoliv spojována s ODS,“ reagoval krajský šéf ODS a ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a dodal: „Pokud se ukáže, že je stíhán neprávem, může se do ODS vrátit."

Reklama

Výběr článků

Načítám