Hlavní obsah

Věznil syna družky a věšel ho za krk na lano. Soud mu potvrdil tři roky

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Na tři roky do věznice s dozorem poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Miroslava Hradilíka (43) z Přerovska za vydírání syna své družky (21). Potvrdil tak verdikt senátu olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě z loňského 27. listopadu, proti kterému se odvolali jak obžalovaný, tak státní zástupce.

Foto: Petr Marek, Právo

Miroslav Hradilík před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě

Článek

Muž původně u KS čelil obžalobě z pokusu vraždy a omezování osobní svobody nevlastního syna, za což mu hrozilo až osmnáctileté vězení.

Vše se událo předloni na přelomu února a března. Hradilík nejprve mladíka napadl pěstmi, poté mu svázal ruce za záda, přes hlavu mu přetáhl vlněnou čepici, aby neviděl, naložil ho do auta a odvezl k sobě domů. Tam ho strčil do sklepa, spoutal řetězy a ty upevnil ke kovovému oku v podlaze. Po několika hodinách ho odvezl do lesa, kde ho rozvázal a zanechal.

Za všechno můžu já. Dělal jsem bordel, měl jsem problémy s chlastem. Nechtěl mi ublížit.
napadený

Později obdobné jednání opakoval, a ještě ho vygradoval, když „nezdárného“ nevlastního syna škrtil na laně zavěšeném přes kladku, až se dusil, a to nejméně ve dvou případech. Vše, jak vypověděl už u KS, konal proto, aby mladíka donutil zanechat nevhodného chování k prarodičům, od kterých nevlastní syn mimo jiné velmi agresívně a nevybíravě opakovaně požadoval peníze. „Zabít jsem ho nechtěl,“ tvrdil Hradilík.

Otčíma se před KS zastal i nevlastní syn, byť právě on ho „udal“. „Za všechno můžu já. Dělal jsem bordel, měl jsem problémy s chlastem. Nechtěl mi ublížit. Jednal v afektu a snažil se mě jen zastrašit. Vlastně se skoro nic nestalo. Všechno jsem si uvědomil a už se chovám normálně,“ vypověděl už dříve u KS mladík.

Trest je přiměřený

Státní zástupce se u VS domáhal vrácení věci KS a překvalifikování Hradilíkova jednání na pokus vraždy a tím vyššího trestu. Obžalovaný zase požadoval mírnější trest, případně i podmíněný. VS však dal zapravdu KS. Hradilíkovi vyhověl jen v požadavku na zařazení do mírnějšího typu věznice.

„Ten nárok byl oprávněný. Vychází totiž z nové právní úpravy. Proto místo věznice s ostrahou, věznice s dozorem. Právní kvalifikaci však krajský soud stanovil správně a trest je zákonný i přiměřený,“ vysvětlil Právu mluvčí VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám