Hlavní obsah

Gang padělatelů dokladů na jihu Moravy dopadla policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie odhalila gang padělatelů dokladů. Působili na jihu Moravy, kde vyráběli především slovenské dokumenty pro běžence. Čtyři lidé čelí obvinění, tři z nich jsou ve vazbě. Hrozí jim až desetileté tresty vězení. Další podezřelé zadržela slovenská policie, s níž čeští vyšetřovatelé při zásahu proti padělatelům spolupracovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Člen ÚOOZ

Článek

Zásah na obou stranách hranice se uskutečnil už v listopadu. Padělatelská dílna odhalená na jihu Moravy patří k největším, na které policisté v posledních deseti letech narazili. Specializovala se výhradně na velmi kvalitní padělky slovenských občanských a řidičských průkazů a cestovních dokladů.

„Podle dosavadního odborného posouzení mají tyto padělky vysoký stupeň kvality a při běžné kontrole je jejich nepravost prakticky nezjistitelná,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Za vyráběním padělků dojížděli

Před odhalením dílna neustále měnila místa působení v Jihomoravském kraji. Pachatelé dojížděli vyrábět padělky až 100 kilometrů daleko od místa trvalého bydliště. Jistili se tak pro případ domovní prohlídky.

V Česku policisté nakonec zadrželi celkem osm lidí, z nichž čtyři si vyslechli obvinění. Jde o dva Čechy a dva Slováky, z nichž jeden je makedonského původu. Policisté provedli pět domovních prohlídek a zajistili desítky hotových dokladů i mnoho rozpracovaných dokumentů.

„Kompletní sada padělaných dokladů z dílny byla pro objednavatele u překupníků k mání za částku pohybující se mezi 3000 a 4000 eur,“ sdělil Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám