Hlavní obsah

Falešný policista udělal ze stařečka volavku a okradl ho

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jindřichův Hradec

Legendu, která nemá v policejní praxi obdoby, si vymyslel sedmadvacetiletý muž, když okradl doma stařečka o sedm tisíc korun. Vydával se za policistu a důvěřivého seniora přesvědčil, aby mu dělal policejní volavku.

Článek

„Přišel k němu domů a prokázal se údajným policejním průkazem. Ten si nemohl senior detailně zkontrolovat, neboť neměl dioptrické brýle u sebe. Sdělil mu, že potřebuje volavku, aby mohl usvědčit pachatele, kteří okrádají důchodce. Přikázal mu, aby uložil svou veškerou finanční hotovost do časopisu a ten pak uložil na stůl. Pak mu řekl, aby šel do vedlejší místnosti a u okna hlídal, až přijede údajný pachatel krádeží,“ informovala Právo jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.

Stařeček poslechl a z kuchyně odešel. V časopisu na stole nechal sedm tisíc korun, které falešný policista sebral a odešel. „S takovouto legendou jsme se ještě nesetkali. Z tohoto pohledu je to výjimečný případ,“ potvrdila ještě Millerová.

Mladík si scénář pravděpodobně dopředu důkladně připravil. K seniorovi se totiž vypravil asi o dva týdny dříve coby pošťák a varoval jej před možným okradením.

„Působil na něj preventivně a tím u něj vzbudil důvěru. Při druhé návštěvě mu sdělil, že předtím nemohl říci, že je policista, proto se vydával za pracovníka pošty,“ doplnila Millerová.

Falešného policistu kriminalisté dopadli. Ten se přiznal s tím, že peníze ještě ten den použil jako splátku k půjčce. O peníze chtěl muž připravit minimálně ještě dalších pět seniorů. „Ti byli obezřetní a podezřelého muže od svého obydlí vyhnali,“ dodala Millerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám