Hlavní obsah

Sedm chirurgů stojí před soudem za smrt pacienta

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako na lékařském sjezdu to v pátek vypadalo u brněnského Městského soudu. Na lavici obžalovaných totiž usedlo sedm lékařů chirurgie Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, kteří podle státního zástupce nezvládli pooperační péči u pacienta po operaci žaludku a sleziny. Muž pak po několika týdnech zemřel.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Všech sedm lékařů před soudem jakoukoli vinu za smrt pacienta odmítlo.

Článek

Lékaři jsou obžalováni z ublížení na zdraví a hrozí jim až čtyři roky za mřížemi.

Starší muž byl operován v dubnu 2009 s karcinomem žaludku, při zákroku mu byla část žaludku odstraněna a lékaři muži odebrali i slezinu. Po tříhodinové operaci se muž cítil dobře a jeho stav se rychle zlepšoval. „Pacient vypadal velmi dobře, chodil po oddělení, přijímal potravu, ale ten stav byl v kontrastu s laboratorními hodnotami, které svědčily o tom, že by v těle mohl být nějaký zánět. Celý nález byl navíc komplikován tím, že pacientovi byla odebrána i slezina,“ popsal situaci jeden ze soudních znalců, kteří se před soudem snažili případ rozplést.

Pacientův stav se po prvotním zlepšení začal zhoršovat, musel být převezen na specializované pracoviště brněnské Fakultní nemocnice U svaté Anny, znovu operován a pak uveden do umělého spánku. Přes všechnu snahu ale nakonec v červnu zemřel.

Žalobu podala manželka zemřelého

„Obžalovaným se klade za vinu, že nereagovali na zánětlivý bakteriální proces v organismu pacienta a neprovedli žádné potřebné vyšetření k objasnění tohoto procesu. V důsledku neprovedení těchto vyšetření nebyla včas rozpoznána porucha hojení či zjištěna jiná příčina zánětlivého procesu,“ přiblížila obžalobu mluvčí soudu Gabriela Stočková.

Na lékaře podala trestní oznámení manželka zemřelého muže, podle které nevěnovali dostatečné úsilí na zjištění příčin problému a přehlíželi manželovy potíže. Lékaři před soudem jakékoli pochybení nebo zanedbání razantně odmítli. Odpověď na otázku, zda bylo skutečně něco zanedbáno nebo zda mohli lékaři postupovat jinak, zatím nedali ani soudní znalci, kteří do spletitého případu zatím světlo nevnesli. Soudkyně nakonec projednávání případu odročila na leden za účelem výslechu dalších znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám