Hlavní obsah

V domově důchodců kradli seniorům jídlo přímo z talířů

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jídlo určené pro obyvatele Domova důchodců na Dobré Vodě u Českých Budějovic jim přímo z připravených talířů kradla čtveřice zaměstnanců. Neslýchaný hyenismus jim zatrhla neočekávanou kontrolou ředitelka Jana Zadražilová.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Když jsem dostala první signály, že se v domově něco takového děje, byla jsem nejen rozzlobená, ale i šokovaná. Porušování základních pravidel morálky - a mezi ně patří neokrádat lidi, o něž se starám - jsem nikdy netolerovala a ani v budoucnosti nehodlám tolerovat,“ řekla Právu ředitelka.

Dodala, že na problémy při roznášení jídel ji upozornil nejdříve anonym a souběžně s ním si na menší porce stěžoval otevřeně i jeden z místních seniorů. Poslední pomyslnou kapkou bylo, že na podivné chování některých svých podřízených upozornil i jejich nadřízený. Poté ředitelka provedla důslednou kontrolu u dvacítky zaměstnanců odcházejících po dvanáctihodinové službě z práce.

Změstnanci se zřejmě stihli varovat

„Výsledky byly alarmující. U čtyř zaměstnanců jsme v taškách našli potraviny, které doslova utrhli od úst seniorům. V jedné si dnes už bývalá zaměstnankyně nesla deset salátů, několik balíčků šunky, mléko a pečivo,“ shrnula výsledky kontroly ředitelka. Obdobné množství se našlo v taškách i u dalších tří zaměstnanců.

Ředitelka je přesvědčena, že těch, co kradli, bylo více. Dokázali se zřejmě ale mobily varovat a ukradených potravin se zbavili. V parku okolo domova se prý ještě druhý den našlo několik tašek. „Okamžitě jsem se čtveřicí, u nichž jsme zcizené potraviny našli, rozvázala pracovní poměr a v kontrolách budeme pokračovat. Nedám se odradit ani zastrašováním včetně zablokování mého auta a vyhrožováním, že pokud budu dál tak razantní, mě čeká likvidace,“ shrnula ředitelka, co se po akci se událo.

Místní senioři jí fandí. „Je to ženská na správném místě, s ničím se nepáře. Moc si jí vážíme. Myslím, že bývalý ředitel by si nic takového netroufl,“ hovořil s Právem otevřeně jeden z místních seniorů a druhý mu přitakával. „Určitě má nyní větší respekt a hned se to projevilo i na porcích,“ dodal.

„Bohužel takový případ v domovech důchodců není ojedinělý. O to více si cením nekompromisního přístupu paní ředitelky Zadražilové, která okamžitě se čtveřicí zlodějů rozvázala pracovní poměr. Snad to bude výstraha pro ty, kterým podobná krádež prošla, že vedení sociálních zařízení v kraji bude pokaždé postupovat stejně razantně, pokud ji objeví,“ konstatovala náměstkyně hejtmana Ivana Stráská (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám