Hlavní obsah

Řidiči autobusu, který vezl lidi namol opilý, hrozí za obecné ohrožení osm let

Právo, Martin Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Namol opilého řidiče minibusu, který v úterý večer vezl na lince z Aše do Vernéřova na Chebsku asi dvacet lidí, policisté obvinili z obecného ohrožení a obecného ohrožení pod vlivem návykové látky. Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až osm let ve vězení.

Foto: Martin Polák, Právo

Vojtěch Balog popisuje, jak probíhala cesta s opilým řidičem.

Článek

Sedmatřicetiletého šoféra v úterý tak zmohl alkohol, že ho u volantu musel vystřídat jeho známý. Přivolaná policejní hlídka pak řidiči naměřila v dechu 4,7 promile alkoholu.[celá zpráva]

Jen s velkým štěstím se nikomu nic nestalo, trasa, po které řidič ujel asi tři kilometry, je v některých místech tak úzká, že míjející se auta raději zastavují. „Řidiče vystřídal jeden z pasažérů autobusu, který měl řidičské oprávnění skupiny D. Dojel do zastávky Horní Paseky, kam pak přijela hlídka policistů,“ potvrdila policejní mluvčí Martina Hrušková.

„Jeho jízda byla podezřelá už od začátku, kličkoval, najížděl na stromy a chvilkami jel i v levém jízdním pruhu. Musel jsem ho od volantu vyhodit. Bál jsem se totiž o děti, co jely s námi,“ popsal Právu nebezpečnou jízdu Votěch Balog z Vernéřova.

[celá zpráva]

Kamarádství ze školy šlo stranou

Vojtěch Balog se s autobusákem zná už ze školy. „Jsme spolužáci, ale tady muselo jít kamarádství stranou, musel jsem zavolat policii,“ řekl „náhradní“ řidič. Oprávnění na autobusy vlastní přesně jeden rok.

Dodal, že pokud by si cestující ničeho nevšimli, jeho známý by celou trasu možná projel bez nehody. „Když už zvládl tu nejtěžší část cesty,“ myslí si Balog.

Opilý řidič skončil v cele předběžného zadržení. Policistům se ho podařilo vyslechnout až ve středu odpoledne. Ráno totiž ještě měl stále asi 1 promile alkoholu.

„Bude obviněn z obecného ohrožení, za což mu hrozí tři až osm let vězení,“ poznamenala mluvčí.

Zdeněk Suchan, ředitel dopravního podniku Autobusy Karlovy Vary, pro který řidič pracoval, se cestujícím omluvil. Podle něj bude co nejdříve propuštěn.

Opilecké rekordy za volantem

Alkoholových rekordmanů za volantem má Česko více. Patrně nejznámějším je Milan Čurda, který v květnu 2005 nadýchal na Semilsku po nehodě s fekálním vozem téměř osm promile alkoholu.

Jedničkou v celosvětovém měřítku je údajně jistý Polák, kterému naměřili 12,3 promile alkoholu v krvi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám