Hlavní obsah

Starostu soudí za manipulaci s hlasy voličů

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Souboj o radnici v malé obci Bohy na Plzeňsku přivedl starostu Antonína Levého (nez.) až před soud. V pátek usedl na lavici obžalovaných za to, že před loňskými komunálními volbami přihlašoval k pobytu v obci lidi, kteří patřili k jeho příznivcům, a naopak odmítal přihlásit lidi z tábora odpůrců. Za zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozí tři roky vězení.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Antonín Levý u soudu

Článek

„Starosta odmítl přihlásit zájemce o trvalý pobyt, kteří proto splňovali zákonné podmínky. Zdůvodnil to například tím, že na jejich nemovitosti je na katastru plomba, anebo po nich požadoval kolaudační rozhodnutí, ačkoliv nic z toho není překážkou pro udělení trvalého pobytu,“ prohlásila státní žalobkyně s tím, že měl dokonce stanovisko od krajského úřadu, že takto postupovat nesmí.

Sám starosta u soudu řekl, že se cítí nevinen. Argumentoval tím, že například záležitost ohledně plomby na katastru konzultoval s ministerstvem vnitra.

Starosta nechtěl vydat ani formulář

"Zavolal jsem tam na to oddělení evidence obyvatelstva a tam mi ten úředník řekl, že s přihlášením mám počkat až do odstranění plomby,“ hájil se Levý. Na otázku, proč trval například na předložení kolaudačního rozhodnutí, které mezi podmínky pro přihlášení k trvalému pobytu není, uvedl, že si myslel, že tu nutné je.

Jeden z poškozených Vítězslav Lavička, který v obci spoluvlastní rekreační objekt a chtěl se tam společně s manželkou a matkou přihlásit k trvalému pobytu, u soudu vypověděl, že jim starosta nechtěl vydat ani formulář.

Chceme mít možnost ovlivňovat dění v obci
poškozený

„Řekl nám, že nemáme nárok se tady přihlásit. Dál se s námi nebavil. Když jsme se ohradili, že si na jeho postup budeme stěžovat, tak odpověděl, že klidně můžeme, že mu je to jedno,“ sdělil Lavička. Přiznal, že důvodem přihlášení k trvalému pobytu byla možnost volit.

„Chceme mít možnost ovlivňovat dění v obci, zejména pak zvrátit poslední krok vedení obce, který je namířený proti chatařům a je pro mne nepochopitelný. Starosta totiž přišel s tím, že chaty, které stojí na pozemcích obce desítky let, jsou postaveny na černo a požaduje je zbourat na náklady vlastníků. Obec přitom celou dobu vybírala nájem z pozemků,“ řekl Lavička.

Porušení neutrality veřejné moci

Loňské volby zrušil kvůli účelovému přihlašování voličů soud. Uznal argumenty lidí, kteří kandidovali proti Levému a v hlasování prohráli. Ti se ohradili proti tomu, že starosta účelově nabíral voliče.

„Tím došlo k porušení principu korektnosti a neutrality veřejné moci. Obecní úřad nebyl oprávněn být u čtyř osob bezdůvodně nečinný při výkonu agendy evidence obyvatel, zatímco v devíti jiných případech postupoval extrémně rychle,“ zaznělo v rozhodnutí Krajského soudu v Plzni z listopadu loňského roku. Ten také dospěl k závěru, že výkon agendy evidence obyvatel byl zneužit k ovlivnění volebního výsledku ve prospěch jedné ze dvou volebních stran.

Soud po všech třech volbách

„V případě devíti osob, které obecní úřad neoprávněně zvýhodnil proti jiným čtyřem osobám, v některých případech evidentně šlo o osoby spřízněné s volební stranou, v jejímž čele stál současný starosta obce,“ konstatovala soudkyně Jana Daňková.

I další volby v obci Bohy letos na jaře, které následovaly po loňských, soud zrušil. A to znovu kvůli účelovému přihlašování voličů. Tentokrát vyšla vítězně starostova protistrana a použila podobného fíglu. Pravomoc přihlašovat do evidence obyvatel už ale neměl starosta Levý, ale úřad v nedalekých Kralovicích, kam byla tato pravomoc delegována po loňských soudem zrušených volbách.

Také o třetích obecních volbách v obci Bohy, které proběhly 22. října, bude kvůli podezření na účelové přihlašování voličů rozhodovat soud. Ten dostal návrh, aby vyslovil neplatnost i těchto voleb. V nich hlasovalo 93 procent ze 135 zapsaných voličů. Dali přednost opozičnímu sdružení kolem Lenky Havlíčkové a v sedmičlenném zastupitelstvu mu přiřkli pět mandátů. Uskupení kolem dosavadního starosty Antonína Levého připadla dvě místa.

Reklama

Výběr článků

Načítám