Hlavní obsah

Obžalovaný tvrdil, že na něj zlínská soudkyně „dělá ksichty“

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Se značným despektem vůči předsedkyni senátu přicházel začátkem týdne do soudní síně sedmatřicetiletý Miroslav Žákovič ze Zlína. Soudkyni Ivetě Šperlichové při hlavním líčení skákal do řeči, choval se nevybíravě a v závěru tvrdil, že na něj „dělala ksichty“.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaný Miroslav Žákovič stanul opět u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Již několik měsíců si Žákovič odpykává čtyřapůlletý nepodmíněný trest za znásilnění čtrnáctileté dívky, se kterou určitý čas i žil. Vrchní soud v Olomouci obžalovanému v srpnu snížil původní sedmiapůlletý trest uložený u krajského soudu ve Zlíně.

Muž byl potrestán i z ohrožování výchovy mládeže a zneužití dítěte k výrobě pornografie. Od počátku případu obžalovaný znásilnění popírá. Vrchní soud případ vrátil k došetření kvůli určitým nejasnostem a rozporům souvisejícím právě se znásilněním.

U soudního líčení opětovně vypovídala hlavně poškozená dívka, která má s Žákovičem dítě. Obžalovaný muž se snažil ženě klást otázky, z jeho chování byl ale znát značný neklid a podráždění. Předsedkyně senátu jej několikrát zastavila s tím, že jeho otázky k poškozené nejsou součástí projednávaného skutku anebo už na ně bylo v průběhu líčení odpovězeno.

Tento soud mi připadá jak kolo štěstí. Chci se na něco ptát a nemůžu.
obžalovaný

„Jste zaujatá. U soudu mám nárok si klást otázky, jaké chci. Podávám stížnost na podjatost předsedkyně senátu,“ uvedl Žákovič. V tu chvíli Šperlichová přerušila líčení a senát musel řešit námitku obžalovaného. Mezi zavřenými dveřmi se tříčlenný senát shodl na tom, že předsedkyně senátu nebude vyloučena z vedení trestního řízení“.

To však obžalovaného ještě více podráždilo a jeho agresivní chování se stupňovalo. Několikrát byl následně upozorněn, že se nechová vhodně a vzhledem k urážkám vůči soudu dostal pětitisícovou pořádkovou pokutu. Na to však Žákovič okamžitě zareagoval: „Podávám stížnost. Tento soud mi připadá jak kolo štěstí. Chci se na něco ptát a nemůžu.“

Pane obžalovaný, co říkáte na dalších pět tisíc, které si můžete vytočit.
soudkyně

Soudkyně kontrovala a naznačila, že v pondělí nemusí obžalovaný odcházet pouze s jedinou pokutou: „Pane obžalovaný, co říkáte na dalších pět tisíc, které si můžete vytočit.“ Hlavní líčení předsedkyně senátu ukončila ve chvíli, kdy ji Žákovič opakovaně obvinil z podjatosti. Soud bude pokračovat výslechem dalších svědků 19. prosince.

Podle obžaloby Žákovič nezletilou dívku znásilnil na konci roku 2007. Připoutal ji za ruce k oknu a poté, co se vysvobodila, ji na posteli znásilnil. Podle rozsudku vrchního soudu muž s dívkou pravidelně souložil, natáčel ji na kameru mobilu a fotil ji nahou. Žákyni deváté třídy základní školy nutil chodit v noci do restaurací a dívka pak měla ve škole neomluvené absence.

Reklama

Výběr článků

Načítám