Hlavní obsah

Irský jednatel letecké firmy ze Zlínska podváděl

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

V nepřítomnosti obžalovaného, který je stíhán jako uprchlý, skončilo v pondělí u Krajského soudu ve Zlíně hlavní líčení s dvaapadesátiletým Williamem Jamesem Harkinem s Irska. Podle krajského státního zástupce Lea Foltýna se muž dopustil podvodů za téměř devatenáct miliónů korun, když z pozice jednatele výrobce letadel Moravan Aviation nesplácel mnohamiliónové půjčky sjednané na firmu.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Lavice obžalovaných zůstala v pondělí prázdná. Irský podnikatel William James Harkin byl odsouzen za podvod ve své nepřítomnosti. Na snímku je jeho obhájce Jiří Šabršula.

Článek

A to, i když věděl, že je jeho letecká společnost na pokraji krachu. Peníze si společnost půjčovala od poloviny roku 2008 do začátku roku 2009.

„Použil úspěšně obehraný scénář z let 1990 až 1994, kdy se takto tunelovaly firmy. Má schopnosti přesvědčovat a také přesvědčil poškozeného, aby dal peníze do černé díry. Shazuje vinu na zplnomocněnou zástupkyni společnosti, aby se zbavil vlastní odpovědnosti,“ uvedl v závěrečné řeči Foltýn.

Irský podnikatel, kterému hrozil až desetiletý nepodmíněný trest, by měl podle rozsudku strávit za mřížemi šest let a dva měsíce. Rozsudek ještě nenabyl právní moci. Jak obhájce, tak státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Harkin se od začátku soudního procesu líčení neúčastní. Hodinu a půl před pondělním soudem předsedovi senátu Radomíru Koudelovi zaslal e-mail, ve kterém žádal o odročení případu. Soud na jeho žádost nereagoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám