Hlavní obsah

Elitní žalobce čelí zastrašování a sledování

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražské vrchní státní zastupitelství dorazila v závěru minulého týdne sice nenápadná, ale o to závažnější zásilka. Podle zjištění Práva totiž obsahovala fotografie ze sledování i detailní informace ze soukromí elitního žalobce Borise Havla. Ten řeší největší hospodářské kauzy a vedení úřadu to vnímá jednoznačně: jde o pokračování zastrašování a pokusů o diskreditaci klíčových státních zástupců.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Toho, kdo si akci objednal a kdo ji provedl, už hledá policejní Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Jeho mluvčí Pavel Hanták Právu potvrdil, že obsah balíčku detektivové z protimafiánské jednotky zkoumají, jakékoli podrobnosti k šetření ale uvést odmítl.

Havel patří mezi nejzkušenější státní zástupce specializující se na korupční a ekonomické případy. Nyní vede oddělení ochrany zájmů Evropské unie a dohlíží tak např. na vyšetřování rozsáhlých machinací s evropskými dotacemi.

V minulosti dostal do vězení např. Petra Smetku v kauze H-System, dozoroval i případy spojené s uprchlým miliardářem Radovanem Krejčířem a v současné době má na stole i kauzu předraženého nákupu dopravních letounů CASA pro českou armádu.

A sám Havel je podle svých slov přesvědčený, že sledování s některou z jeho kauz velmi úzce souvisí. „Musí to mít vazbu na konkrétní trestní věc. Muselo to být velmi drahé, zaplatí si to ten, kdo má hodně peněz a také vážný zájem,“ řekl Havel.

Denní režim i zvyky

Obálky, které v několika kopiích dorazily v pátek například na adresu ten den odvolaného šéfa vrchního státního zastupitelství Vlastimila Rampuly, jeho náměstka Libora Grygárka nebo Havlovy bezprostřední nadřízené Marcely Kratochvílové, podle informací Práva obsahovaly detailní informace o Havlově pohybu, včetně kompletního tzv. časového snímku, tedy přesných údajů o jeho denním režimu a zvycích.

Z přiložených fotografií přitom vyplývá, že byl sledován i v soukromí, např. při venčení psa. Zásilka navíc obsahovala velmi citlivé údaje o Havlově rodině včetně dětí.

Úřad to podle své mluvčí Ireny Válové vnímá jako opakovanou snahu odstavit státního zástupce od některé z jeho kauz. „Metody jsou stále stejné, tedy pokusy o diskreditaci a znevěrohodnění. Tento se ale blíží až vydírání,“ řekla k tomu Válová s tím, že právě kvůli tomu předalo státní zastupitelství celou věc protimafiánskému útvaru.

Náklady se pohybují v řádech desetitisíců

Podle bývalého šéfa vojenské rozvědky a bezpečnostního experta Andora Šándora je takové sledování časově i finančně velmi náročné. „Náklady se pohybují minimálně v řádu desetitisíců korun. Záleží to na tom, jak moc se sledovaný člověk pohybuje, zda je potřeba např. měnit auta nebo lidi,“ uvedl Šándor.

Zároveň dodal, že podobné akce slouží jako výhružka. „Dají tak najevo, že vědí o každém vašem kroku. A o velmi silný nátlak jde zvláště v případech, kdy do toho zahrnou i děti,“ poznamenal Šándor.

Z časového snímku podle něj může zadavatel sledování získat velmi cenné informace např. o kontaktech daného člověka, má tak totiž např. přehled o tom, s kým se stýká. „Může se dostat samozřejmě i ke značně kompromitujícím materiálům, např. typu milenky, které pak mohou sloužit k vydírání,“ doplnil bývalý šéf vojenských špiónů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám