Hlavní obsah

Připravily banku o 11 miliónů korun při sjednávání půjček Vietnamcům

Právo, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škodu za 11 miliónů korun způsobily při sjednávání úvěrů s klienty vietnamské národnosti bance v Jáchymově na Karlovarsku její dvě finanční poradkyně, které nyní policie obvinila ze spáchání trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Karlovy Vary zahájili trestní stíhání jednapadesátileté a osmapadesátileté ženy jako obviněné ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku,“ uvedl mluvčí karlovarské policie Pavel Valenta, podle kterého obě ženy pracovaly pro pobočku banky v Jáchymově v letech 2008 a 2009.

„Nejméně v 96 případech sjednaly jménem poškozené společnosti úvěrové smlouvy s různými občany vietnamské národnosti, kdy úmyslně porušily smluvně převzatou povinnost spravovat majetek bankovního institutu, danou jim pracovními smlouvami a vnitřními předpisy,“ pokračoval policejní mluvčí.

Obě ženy podle Valenty při zajišťování úvěru nevyžadovaly od žadatele doložení daňového přiznání za jedno poslední dokončené zdaňovací období včetně příloh, doložení dokladu o zaplacení daně a o oprávněnosti podnikání předložením živnostenského listu nebo koncesní listiny.

„Tato porušení měla rozhodný vliv pro schválení a poskytnutí úvěru,“ dodal Valenta, podle kterého obviněné ženy navíc získané údaje zadávaly do nesprávné počítačové aplikace sloužící k zhodnocení žadatele o úvěr. „Všechny žádosti o úvěry byly žadatelům poskytnuty a následně jimi čerpány, ale nebyly řádné spláceny,“ uzavřel mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám