Hlavní obsah

Za pokus o znásilnění školačky půjde 19letý mladík na dva roky za mříže

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

S dvouletým trestem, který si odpyká v nejmírnějším typu věznice, odešel v pátek z jednací síně Krajského soudu v Hradci Králové devatenáctiletý Radek Panny z Broumova na Náchodsku. Byl potrestán za pokus o znásilnění osmileté školačky a za vydírání.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Radek Panny v soudní síni

Článek

Mladík se činu dopustil začátkem letošního května v domě, kde žije se svou matkou a v němž je také umístěna jedna z místních základních škol. Na chodbě potkal krátce po poledni osmiletou žákyni, která se mu zalíbila. Lstí ji vlákal do bytu, zamkl a snažil se ji přimět k nějaké formě pohlavního styku. Dívka dostala strach a začala křičet, Panny jí proto zakryl ústa, nařídil jí, aby se nehýbala, svlékl se a v její přítomnosti masturboval.

Pak dívku připravil o deset korun, když jí poručil, aby mu dala peníze, jinak že ji z bytu nepustí. Školačka mu vyhověla a slíbila, že o tom, co se stalo, nikomu neřekne. Pak teprve obžalovaný odemkl byt, přesvědčil se, že na chodbě nikdo není a dívku propustil.

Trpí poruchou osobnosti

Obžalovaný, jemuž hrozilo až dvanáct let za mřížemi, trest přijal, a protože práva na odvolání se vzdal i státní zástupce, rozsudek je pravomocný. Po vykonání trestu má obžalovaný povinnost podrobit se ústavnímu sexuologickému léčení.

V odůvodnění rozsudku předseda trestního senátu Petr Mráka zmínil polehčující okolnosti, mezi něž zařadil dosavadní bezúhonnost obžalovaného, skutečnost, že poškozená dívka neutrpěla fatální újmu na zdraví, ale zejména nález psychiatrů, kteří v posudku uvedli, že Panny měl v okamžiku spáchání činu téměř vymizelé ovládací schopnosti.

Souvisí to s poruchou jeho osobnosti, která má schizoidní rysy s patologickou sexuální agresivitou. Od časného dětství byl mladík v péči psychiatrů kvůli poruchám chování.

Při započtení vyšetřovací vazby by Panny mohl žádat o podmíněné propuštění příští rok v květnu. Hned poté by si jej měli převzít psychiatři. „Pokud byste jakýmkoliv způsobem své léčení mařil, soud může nařídit detenci, což je v podstatě vězení na psychiatrii,“ varoval Pannyho předseda trestního senátu Petr Mráka.

Reklama

Výběr článků

Načítám