Hlavní obsah

Muž se chtěl už počtvrté zabít, oprátku mu sundali policisté a hasiči

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeseník

Již čtyřikrát od loňského července zaměstnal záchranáře v Jeseníku devětadvacetiletý muž se sebevražednými sklony. Naposledy v noci na sobotu, kdy mu zachránci na poslední chvíli odřízli smrtící smyčku lana, na němž už visel na stromě. Policie o případu informovala v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V pátek krátce před půlnocí zavolal muž na tísňovou linku 112 s tím, že chce spáchat sebevraždu a dokonce udal i svou polohu. Měl se nacházet někde na stromě u azylového domu pro ženy v Jeseníku,“ řekla Právu jesenická policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Operační důstojník podle ní ihned na místo vyslal dvě hlídky a také psovoda s jeho čtyřnohým pomocníkem. „S hasiči a zdravotníky si policisté rozdělili prostor na úseky a brzy se jim muže podařilo najít v parčíku za Halasovou ulicí,“ uvedla mluvčí.

Muž byl podle ní v koruně stromu ve výšce tří až čtyř metrů. „Policisté si přitom všimli, že má něco omotaného kolem krku. Odstoupili proto od stromu a začali s ním vyjednávat. Podle jeho chování bylo zřejmé, že se nachází v silně rozrušeném stavu. Jako důvod svého chování uvedl rozchod s přítelkyní,“ konstatovala Neubauerová.

Hasiči podle ní nachystali žebřík, kdyby muži náhodou podklouzla noha nebo dokonce chtěl splnit své výhružky. Ke konci drama přispělo nakonec to, že se muž neustále dožadoval hovoru s jedním pracovníkem kriminální policie, který zastává i funkci vyjednávače. Aby mu mohli předat telefon, musel souhlasit s přistavěním žebříku.

„Hasiči přitom využili jeho nepozornosti. V momentě, kdy skočil dolů, ho chytili za trup a nohy. Než se jim podařilo odřezat škrtící smyčku, policisté muže fixovali ke kmeni stromu. Po snesení na zem jevil známky přidušení. Naštěstí však měl zachovány všechny životní funkce a na podněty lékaře začal reagovat po 20 vteřinách,“ uvedla policejní mluvčí.

Při dechové zkoušce bylo podle ní u muže zjištěno téměř jedno promile alkoholu.

Hrozil už skokem ze skály i balkónu

Vystřízlivěl v policejní cele a následně byl druhý den předán do zdravotnické péče.

V Jeseníku je muž se sebevražednými sklony známou „firmou“. „Loni v červenci se ozval poprvé. V jesenickém lomu chtěl skočit ze skály. Po roční odmlce na sebe upozornil v srpnu, kdy chtěl vyskočit z balkónu. Před pátečním a zatím posledním incidentem chtěl spáchat sebevraždu ještě jednou, a to v polovině září,“ dodala Neubauerová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám