Hlavní obsah

Za vraždu bezdomovce budou mladíci ve vězení 18 a 20 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Za loňskou brutální vraždu devětatřicetiletého bezdomovce v Šumperku si dvojice mladíků odpyká ve vězení 18 a 20 let. Trest jim v pondělí uložil olomoucký krajský soud. Třetí z obžalovaných mužů si za pokus o ublížení na zdraví odpyká ve věznici s dozorem 15 měsíců.

Článek

Mladíci podle rozsudku muže bez domova surově ubili loni v září. Podle soudu k tomu neměli žádný pádný důvod. Všichni obžalovaní i žalobkyně si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

"Tresty jsou vysoké z toho důvodu, že ten útok byl velmi surový, byl iracionální. Bylo to pouze proto, že si chtěli do někoho bouchnout. Provedli to přitom takovým způsobem, že ho surově utloukli k smrti," řekl soudce Eduard Ondrášek.

Podotkl přitom, že mladíci nedostali výjimečný trest jen vzhledem k jejich věku. Oba přitom na muže zaútočili ve zkušební době za předchozí odsouzení. I znalci byli ohledně jejich zařazení zpět do společnosti velmi skeptičtí.

Bezdůvodné napadení

Bezdomovce napadli loni na začátku září v šumperském parku. Jako první na něj zaútočil podle soudu devatenáctiletý Jiří Znojil, kterému soud uložil 20 let. V napadení se střídal se stejně starým Josefem Králem, kterého soud potrestal 18 lety.

Třetí z mladíků, pětadvacetiletý Miroslav Červeňák, podle soudu udeřil muže do čela. Odpyká si proto nejnižší trest. I poslední z trojice mužů přitom původně před soudem čelil obžalobě z vraždy. Soud jej nakonec potrestal za pokus o ublížení na zdraví.

Motiv útoku byl přitom podle soudce malicherný. Znojil se totiž domníval, že bezdomovec patřil mezi skiny, kteří ho prý kdysi napadli. Soudce přitom podotkl, že svou vizáží odpovídá podobě skina spíše samotný obžalovaný mladík. Napadení bylo podle něj zcela bezdůvodné. Bezdomovec přitom nic nedělal, pouze seděl na lavičce v parku.

Reklama

Výběr článků

Načítám